In schrijfsels

In al je vezels voelen dat je leven zinvol is, wie wil dat nu niet? Om je heen zie soms mensen die bruisen, wat een energie hebben zij, en wat een rust, balans en tevredenheid stralen zij uit.

In de waan van alle dag staan de meeste mensen niet stil bij de zin van hun leven en als men het je zo zou vragen, is de kans groot dat je met je mond vol tanden staat. Je doet maar wat. Je zit als het ware in de trein, zonder dat je weet waar je naar toe gaat. Tja, wat is het nu eigenlijk precies dat zin geeft aan jouw leven?

Bewust stilstaan bij wat belangrijk voor mij is heeft mij veel rust opgeleverd, want ook ik heb me mee laten voeren door de hectiek om me heen. Weten wat mijn leven zinvol maakt, betekent vooral ook dat ik herken wat eigenlijk onbelangrijk voor me is. Weet je hoe rustgevend het is, als je geen energie meer hoeft te steken in wat er eigenlijk niet echt toe doet? Ik inmiddels wel en dat gevoel, dat gun ik jou ook. Als je het mij vraagt, is het leven is te kort en te waardevol om nog langer te wachten.

Zin: de basis van een vitaal leven

Zinvol leven, oftewel zingeving, is de onderste bouwsteen van de vitaliteitspiramide. Het is de breedste laag, de basis. Als die niet in orde is, dan stort de rest gemakkelijk in, dat kun je je wel voorstellen.

Zingeving klonk mij altijd nogal verheven in de oren, iets dat is weggelegd voor mensen met een roeping ergens van heel diep uit hun ziel. Ja, het klopt dat er maar weinig mensen zijn die spontaan zo vanuit hun kern hun hele leven al weten wat hun roeping is en daar ook volledig voor gaan.

De meeste mensen kunnen wel wat hulp gebruiken bij de zoektocht naar zingeving, omdat ze zijn afgeleid door wat er gebeurt in de wereld om hen heen, of door de voortdurend toenemende eisen die onze maatschappij aan ons stelt.

Zo was dat ook voor mij. Wat mij achteraf gezien het meest heeft gehinderd, was dat ik niet goed omging met mijn hoogsensitiviteit en vooral bezig was met zorgen voor anderen in plaats van ook voor mezelf te zorgen. Niet zo verbazend waarschijnlijk, als je weet dat ik er geen idee van had dat ik hoogsensitief was of wat dat betekende.

(Bron: Albert Sonnevelt en Frans Bakker)

Stilstaan

Kijkend naar de vitaliteitspiramide zul je begrijpen dat het prioriteit verdient om na te gaan wat jouw leven zinvol maakt.  Waarvoor ben jij vanuit je tenen enthousiast?

Zinvol leven is mogelijk voor ieder mens, ook al moet je er soms ver naar zoeken. Meestal ligt het – achteraf gezien – aan het oppervlak, maar niet altijd kun je dat ook direct zien: mensen zijn soms ver van zichzelf verwijderd geraakt, of een beetje bedrijfsblind geworden.

Hoe kom je dan toch achter de zin van jouw leven? In ieder geval niet door te blijven rondrennen in de mallemolen van het leven. Het vereist stilstaan. Stilstaan en de tijd nemen om contact te maken met je kern. Want daar liggen – voor iedereen – de antwoorden op wat jouw leven glans geeft en de moeite waard maakt.

Je levenskompas instellen

Is jouw aandacht is versnipperd? Verzuip je  in de veelheid die op je bordje ligt? Twijfel je vaak of stel je regelmatig dingen uit? Verdoe je veel tijd aan frustrerende zaken of onzin? Heb je last van stress en frustraties? Zit je bij de pakken neer of duik je het liefst weg voor dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt? Dat zijn tekenen dat jij je láát leven. Tijd om stil te staan!

Ga eens na: wat zijn jouw persoonlijke waarden, je talenten, je passie en je missie? Met elkaar vormen zij je levenskompas, een intern kompas dat richting geeft aan alles wat je doet, het gaat over wat zin geeft aan jouw leven.

Met een goed geijkt levenskompas wordt zinvol leven een makkie.

10 argumenten die pleiten vóór zinvol leven

Zinvol leven (je levenskompas de koers laten bepalen) geeft je in het algemeen een goed gevoel over jezelf. Daarmee heeft het veel voordelen ten opzichte van je laten leven.

Wil je argumenten? Hier komen ze!

  1. moeiteloos je aandacht focussen en op koers blijven bij het werken aan je doelen
  2. van nature zoeken naar en denken in oplossingen
  3. met gemak de juiste keuzes maken en prioriteiten stellen
  4. tijd overhouden voor dingen die bijdragen aan de zin van jouw leven
  5. een goed gevoel: enthousiaster, tevredener, energieker, blijer, gelukkiger, stralender, positiever
  6. probleemloos goed voor jezelf zorgen op alle lagen van de vitaliteitspiramide
  7. meer voldoening, plezier, flow, zelfvertrouwen, vitaliteit, passie en eigenwaarde, waardoor je soepel kunt meeveren met het leven en tegenslagen beter kunt opvangen
  8. vanzelfsprekend verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet
  9. aantrekkelijk zijn voor anderen, wat leidt tot interessante ontmoetingen, leuke relaties en nieuwe ervaringen
  10. zinvol leven verrijkt je, je leert vlotjes en je maakt eenvoudig grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling

Meer argumenten heb je toch niet nodig om je leven zinvol in te willen vullen?

Hulp nodig?

Wil je stoppen met je tijd te verdoen? E-mailcoaching helpt je stilstaan en de persoonlijke vragen brengen je snel bij je kern. Daar vind je je eigen antwoorden en ontdek je hoe jij een ongecompliceerd en zinvol leven kunt leiden met behulp van jouw eigen levenskompas. Een leven met rust, ruimte en vrijheid in je hoofd.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

zelfmanagementwilskracht