In schrijfsels

Wat is spiritualiteit voor mij? Die vraag krijg ik regelmatig. Eind 2017 las ik op de site van Holistik een blog van Evelyn van Hasselt met de titel ‘Ben jij spiritueel aan het ontwaken? Dit zijn de 7 tekenen.’. Het stuk triggerde mij, ik herkende er veel in, maar het was ook doorzeefd met van alles waar ik mijn vraagtekens bij heb en wat ik schaar onder ‘zweverigheid’. Ik ben een nuchtere tante en geloof dan ook niet zomaar alles.

Begin 2019 publiceerde ze het artikel opnieuw (wil je het lezen, klik hier).

Opnieuw triggerde het stuk me en daarom besloot ik nu eens op papier te zetten wat spiritualiteit voor mij persoonlijk is, aan de hand van het artikel van Holistik. Daarnaast zet ik ook mijn kritische noot bij de ‘zweverige’ kant. Wat zweverig ook mag zijn, want dat is natuurlijk een rekbaar begrip en mede afhankelijk van je eigen voorstellingsvermogen, je ervaringen en je denken.

Hoe ik aankijk tegen spiritualiteit

Ik zie spiritueel ontwaken niet als een moment, maar als een nooit eindigend proces van bewustwording, waarbij je je intuïtie gebruikt en je aandacht verlegt van buiten jezelf naar binnen. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen issues en gaat ermee aan de slag om ze op te lossen. Je wijst daarbij niet naar anderen, maar zoekt het bij jezelf.

Als je op die manier aan de slag gaat met je issues, merk je dat je steeds minder geneigd bent te oordelen over andere mensen. Je staat opener in het leven en gaat steeds meer rust, ruimte en vrijheid ervaren.

Jezelf begrijpen

Als je ontdekt en begrijpt hoe je in elkaar zit, wat belangrijk voor je is, wat je nodig hebt om te kunnen floreren en jezelf accepteert zoals je bent, dan wordt het mogelijk zelfcompassie op te brengen en vriendelijk naar jezelf te zijn. Je kiest om te doen wat bij je past en te laten wat je van jouw pad afbrengt.

Gedurende het proces van spiritueel ontwaken stuit je op weerstand. Logisch, want het gaat gepaard met veranderingen en daar houdt ons brein niet van. Dat is evolutionair bepaald, want ons brein wil ons beschermen tegen gevaar en verandering kan gevaarlijk zijn. Je weet immers wat je hebt en niet wat je krijgt. Liever houdt je brein het daarom bij lekker blijven zitten waar je zit.

Door jouw proces te doorlopen, ontstaat er meer balans: een gezonde geest in een gezond lichaam. Je accepteert jezelf zoals je bent, hebt respect voor jezelf, maakt keuzes die bij je passen en je verder brengen en je benut je kwaliteiten. De rust, ruimte en vrijheid die je dan ervaart, werkt als een katalysator. Het is immers een stuk gemakkelijker om dichtbij jezelf te blijven als je lekker in je vel zit. Dan kun je moeiteloos staan en gaan voor wat jij belangrijk en waardevol vindt en bovendien kom je in een opwaartse spiraal terecht.

De 7 tekenen volgens Holistik en mijn visie daarop

1.    Je zoekt vaker de natuur op

Als je je richt op je binnenkant, ga je je vanzelf meer verbonden voelen met het alles om je heen – het universum zo je wilt -, je gaat beseffen dat jij een radertje bent in het grote geheel, je voelt dat je erbij hoort.

De natuur geeft rust en laat je die verbondenheid met het grote geheel voelen. Voelen is de basis voor emotionele genezing. Daarom is de natuur heilzaam bij het verwerken van oud zeer en eenzaamheid.

Dat emotionele genezing wordt bewerkstelligd doordat bomen een trillingsfrequentie met mij delen, dat waag ik te betwijfelen. Alles is energie in mijn ogen, omdat alles altijd in beweging is. Niets is blijvend, zelfs een brok graniet verandert door de eeuwen heen. Alles wat beweegt veroorzaakt trilling, dus dat er trilling is, daar twijfel ik niet aan. Wel aan wat die trilling teweeg brengt. Het werkt niet als een pilletje. Je zult zelf aan de slag moeten met je emotionele genezing.

2.    Je ervaart gevoelens van eenzaamheid

Je bent meer naar binnen gekeerd en daardoor minder gericht op je buitenwereld. Maar dat maakt je nog niet eenzaam. Wat wel gevoelens van eenzaamheid kan oproepen, is dat je ervaart dat de wereld om je heen jouw proces niet volgt. Dat lijkt me overigens logisch, want het is jouw proces en niet het hunne.

Als je spiritueel ontwaakt, word je je bewust van wat goed voor je is en wat jouw waarde, behoeften en doelen zijn. Daardoor kun je een betere gids in je eigen leven zijn. Ik noem dat: je ontdekt je levenskompas.

Spiritueel ontwaken zou betekenen dat de taak van gidsen die gedurende al je incarnaties bij je zijn geweest erop zit. Gidsen? Nee, die heb ik nog nooit opgemerkt. Wat bij mij is op mijn levensreis, is alles wat ik in mijn leven heb opgedaan aan indrukken plus wat ik genetisch heb meegekregen. Incarnaties? Ik heb nooit concrete aanwijzingen gekregen dat daarvan sprake is.

Incarnaties en gidsen lijken mij eerder middelen van macht en geld. Bedoeld om

  • je onder controle te houden en/of geld aan je te verdienen
  • te zorgen dat je braaf luistert en doet wat men van je wil
  • je het idee te geven dat je dom en onwetend bent als je er niet in gelooft, waarmee je jezelf buitensluit en dat gaat in tegen een van onze grootste behoeften: erbij horen
  • je het idee te geven dat je ermee aan de slag moet om gelukkig te worden

3.    Je hecht minder waarde aan materie

Kopen kopen kopen heeft me persoonlijk nooit aangesproken. Dat komt omdat ik een hekel heb aan winkelen en aan veel spullen. Wel herken ik dat spullen steeds minder waarde voor me hebben gekregen, behalve dan – veelal in geld waardeloze – spullen die me aan iets of iemand herinneren die ik koester.

Verder kan ik enorm genieten van mooie dingen, maar niet om welke geldwaarde ze vertegenwoordigen. Als bijvoorbeeld: ik heb een schaal in mijn huis staan met daarop ‘schatten’ uit de natuur. Een steentje, een schelpje, een fraai gevormd takje. Prachtig. Daar kan geen gouden ring tegenop!

Mijn geld geef in liever uit aan reizen en meemaken hoe het er elders op de wereld aan toe gaat. Want die ervaringen geven je een rijkdom die niet in geld is uit te drukken.

4.    Je eetpatroon verandert

Als je je eigen levenskompas hebt ontdekt en daarnaar leeft, dan zorg je goed voor jezelf. Daarbij hoort jezelf liefdevol voeden met wat goed voor je is.

Komt dat omdat ik opensta voor hogere energieën en omdat mijn energiesysteem gevoeliger wordt? Voor mij niet. Hogere energieën zijn voor mij net zo ongrijpbaar als de eerder genoemde incarnaties en gidsen. En ik zie ze ook op dezelfde manier gebruikt/misbruikt worden, vanwege geld en macht.

Voor mij heeft het veranderen van mijn eetpatroon te maken met beter kunnen voelen wat goed voor me is (luisteren naar mijn lijf) en goed voor mezelf kunnen en willen zijn.

5.    Je zorgt beter voor je lichaam

Je gaat beter voor je lichaam zorgen omdat je je levenskompas kent en de wens koestert om goed voor jezelf te zorgen. Jezelf op een zuivere manier voeden wordt belangrijker. Met een goed geijkt levenskompas is het een stuk eenvoudiger om in beweging te komen, zowel letterlijk als figuurlijk.

Door goed voor jezelf te zorgen voel je je beter en je beter voelen betekent dat je meer energie hebt. Daardoor kom je in de versnelling en gaat alles gemakkelijker.

Iedereen die teveel rookt of eet zou het wel anders willen en spiritueel ontwaken helpt daarbij zeker, hoewel verslavingen moeilijk te tackelen blijven. Daar is een hele commercie omheen opgezet. Maar mijns inziens ligt de oplossing alweer niet buiten je, maar in jezelf.

6.    Je derde oog gaat open

Gaandeweg spiritueel ontwaken ga je meer op je intuïtie vertrouwen en durf je dat dus ook meer in te zetten. Je staat meer open, waardoor je anderen beter aanvoelt en waardoor je creativiteit kan stromen.

Hoewel onze pijnappelklier of epifyse in het verre verleden heeft gefungeerd als een zintuig dat ik gemakshalve vergelijk met intuïtie, is dat al lang niet meer het geval. Het is vandaag de dag niet meer dan een hormoonproducent. Ook bij vogels is de zintuigfunctie van de epifyse sterk afgenomen. Alleen bij lagere gewervelden (vissen, reptielen en amfibieën) werkt de pijnappelklier nog als zintuig.

Het derde oog als een energetisch oog waarmee je dingen kunt ‘zien’ die je met je fysieke zintuigen niet kunt waarnemen, dat is voor mij dan ook iets dat ik naast me neerleg als zweverig.

7.    Je wordt gevoeliger voor de invloed van de maan

Ik ben de laatste om de aantrekkingskracht van de maan te ontkennen, eb en vloed zijn daar immers duidelijke bewijzen van. Toch heb ik nog nooit gemerkt dat de maan van invloed is op mijn stemming en energiepeil, of dat de maan mijn bewustzijn en intuïtie verhoogt, of dat de maanstand mij helpt bij het manifesteren van mijn intenties.

Ik heb gewoon goede en slechte dagen. Op goede dagen ben ik in verbinding met mijn levenskompas en leef ik er moeiteloos naar (dan zit ik goed in mijn lijf). Op slechte dagen ervaar ik stress en heb ik de lift genomen naar de bovenste verdieping (dan zit ik in mijn hoofd).

Ik heb wel eens onderzocht of er een consistente relatie is met de maan en mijn goede en slechte dagen. Die zie ik niet.

Wat ik wel merk is dat het delen van maan-ervaringen mensen een groepsgevoel en gevoel van erbij horen en superioriteit oplevert. Zo lees ik op fora voor hoogsensitieve mensen reacties die eigenlijk willen zeggen: ‘O, hebben jullie allemaal ook zo slecht geslapen, wat hebben wij superbijzondere hoogsensitievelingen toch weer een enorme last van de volle maan.’ Ook dit doe ik af als zweverig.

Wat is jouw visie?

Je weet nu hoe ik tegen de wereld van spiritualiteit aankijk, hoe mijn waarheid eruit ziet.  Ook deze zal veranderen, net als dat alles altijd verandert. Mijn waarheid nu is niet die van 20 jaar geleden en over 10 jaar zal deze absoluut weer anders zijn.

Dat er zoveel visies mogelijk zijn, is wat de wereld voor mij zo boeiend maakt. Ik ben altijd bezig met ontdekken en begrijpen wat mensen beweegt. Ik ben dan ook reuze-benieuwd naar jouw visie op wat spiritueel ontwaken inhoudt. Leuk als je dat hieronder deelt.

Ondersteuning

Gedurende je proces van spiritueel ontwaken stuit je soms op weerstand die je verdere ontwikkeling belemmert. Wil jij ontdekken wat je belemmert, hoe je toch weer verder kunt komen en wat je te doen staat om meer rust, ruimte en vrijheid in je leven te ervaren? E-mailcoaching.nl helpt je er graag bij.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search