In schrijfsels

Vraag oude mensen eens wat zij anders zouden hebben gedaan in hun leven, als ze hadden geweten wat ze nu weten. De antwoorden zijn opvallend vaak hetzelfde: bij het terugblikken op je leven wordt pijnlijk duidelijk wat uiteindelijk echt belangrijk was in je leven. Het zijn de dingen die leven tot ‘Leven’ met een hoofdletter maken.

Als je nog een (groot) deel van je leven voor je hebt, kun je dit soort levenswijsheden van oude mensen gebruiken om er nú voor te zorgen dat jij straks aan het einde van je leven geen spijt hebt. Hieronder een aantal voorbeelden.

Had ik (me) maar…

… mijn dromen nagejaagd, in plaats van te doen wat anderen verwachten

… meer voor en met anderen gedaan

… liefdevoller gedaan tegen wie belangrijk voor me zijn geweest

… meer waardering gegeven aan mijn geliefde en kinderen

… mijn gevoelens geuit in plaats van me te schikken naar anderen

… meer aandacht besteed aan het behouden van goede vriendschappen

… minder tijd besteed aan werken en geld verdienen

… meer onvoorwaardelijke waardering uitgesproken naar wie mij lief is

… meer durven doen waar ik naar diep van binnen verlangde

… minder bekommerd om wat anderen denken, om mijn financiën of om (schijn)veiligheid

… meer het avontuur opgezocht

… bewuster genoten van de mooie momenten in mijn leven

… minder bezig geweest met gedachten over mijn verleden en mijn toekomst

… meer gereisd en ervaren hoe het er elders op de wereld aan toe gaat

… meer op mijn intuïtie vertrouwd

… minder uitgesteld in mijn leven

… beter voor mezelf gezorgd

… minder zorgen gemaakt, vooral over dingen die uiteindelijk toch nooit zijn gebeurd

… minder serieus in het leven gestaan en meer lol gemaakt

… toegestaan gelukkig te zijn met wat ik had en wat er was

… gewoontes en patronen die mij niet (meer) hielpen losgelaten

… vaker nee gezegd

Waar wil jij nooit spijt van krijgen?

Nú is het enige moment om ervoor te zorgen dat je straks geen spijt krijgt. Je hebt er lef voor nodig. ‘Leven is meervoud van lef’, zegt Loesje (van de posters). Het zal je dan ook niet verrassen dat mensen aan het einde van hun leven meestal geen spijt hebben van de risico’s die zij hebben genomen. Zelfs niet als het uitdraaide op een teleurstelling, want het blijft altijd een waardevol leermoment. Spijt komt doorgaans van wat je niet hebt gedaan en niet van wat je wel hebt gedaan.

Wat wil jij dat ze over jou zeggen?

Er is nog andere interessante manier om na te denken over wat je kunt veranderen in je leven om te gaan Leven met een hoofdletter. Schrijf je eigen afscheidsrede met daarin precies hoe jij zou willen dat mensen zich jou herinneren. Vervolgens bedenk je, wat je nu moet veranderen, om ervoor te zorgen dat die afscheidsrede uiteindelijk ook zal kloppen.

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken om erachter te komen wat jij kunt doen om spijt aan het eind van je leven te voorkomen? Om te zorgen dat jij straks ook echt die gewenste afscheidsrede krijgt? En intussen nog lang en gelukkig te Leven?

Ik help je er graag bij met E-mailcoaching.nl.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search