In schrijfsels

Als je hoogsensitief (HSP)  bent, zoals ik, zul je herkennen dat je gemakkelijk overprikkeld raakt. Prikkels worden bij jou diepgaander verwerkt dan bij niet-HSP. Emoties van anderen kunnen je zó raken, dat het jou net zoveel pijn doet als de ander. Je raakt snel overweldigd door bijvoorbeeld een mensenmassa of lawaai. Dat is de keerzijde van hoogsensitief zijn en in je dagelijks leven kan het best lastig zijn om daarmee om te gaan. Misschien probeer je je ertegen te verzetten, door een masker op te zetten, zodat mensen niet dat ‘gevoelige typje’ zien.

Jammer, want er zijn zoveel mooie dingen die de wereld dan ook van jou mist. Als je je focust op de negatieve kanten, krijgen de positieve kanten nauwelijks kans, terwijl je juist die zo goed kunt ontwikkelen. Focus je je op de positieve kanten, dan vallen de negatieve kanten veel minder op.

Wat zijn dan die positieve kanten? Ik noem een aantal dingen waar een HSP heel goed in is (en deze lijst is zeker niet compleet). Daarna ga ik in op de voordelen van HSP zijn.

11 dingen waar een HSP supergoed in is

 1. Je pikt van alles op wat voor een ander verborgen blijft.
 2. Je kunt je uitstekend in je eentje vermaken en hoeft niet vermaakt te worden.
 3. Focussen op je taken kun je uitstekend (één tegelijk).
 4. Je bent een oase van rust en dat heeft deze wereld keihard nodig.
 5. Je merkt meer op en dat combineer je (vaak onbewust) met alle informatie die je gedurende je leven hebt opgeslagen. Dat brengt je op unieke nieuwe ideeën.
 6. Voelen wat er onder het oppervlak ligt, je prikt door mensen heen, jou houden ze niet snel voor de gek.
 7. Je kunt goed tussen de regels door lezen en luisteren, aan een half woord heb jij genoeg.
 8. Je bent je bewust van hoe anderen zich voelen en kunt daar feilloos op inspelen en er rekening mee houden.
 9. Doordat je hoogsensitiviteit je dwingt de tijd voor dingen te nemen, maak je minder fouten.
 10. Je voelt haarfijn aan wat jijzelf èn wat een ander nodig heeft.
 11. Je hebt een zeer levendig voorstellingsvermogen, het is bij jou in je bovenkamer nooit saai.

Misschien is het niet altijd gemakkelijk of leuk om hoogsensitief te zijn, maar het hoeft je zeker niet te beperken. Je kunt de positieve kanten immers uitstekend benutten.

10 voordelen van HSP zijn

1. Creatief

Je hebt een rijke fantasie, denkt out-of-the-box en neemt alles scherp waar. Je kunt je creatief uitdrukken alsof het allemaal vanzelfsprekend is. De ene tekent, de andere maakt muziek, fotografeert, handwerkt of wat dan ook.
Gebruik je creativiteit als uitlaatklep en laat anderen genieten van wat jij schept.

2. Dienstverlenend

Je staat altijd op een vriendelijke manier klaar voor anderen.
In een dienstverlenend beroep ben jij je gewicht in goud waard.

3. Diepgang

Je ervaart heel intens en bent in staat tot diepgang.
Door de juiste vragen en opmerkingen kun je anderen die minder goed bij hun gevoelens, behoeften en emoties kunnen, diepgang laten ervaren.

4. Empathie

Inlevingsvermogen is voor vele anderen niet zo vanzelfsprekend als voor jou. Jij hoort en ziet ook wat er niet wordt gezegd. Je vangt signalen op die anderen missen.
Mensen voelen zich gehoord, begrepen en geaccepteerd als jij luistert. Je weet wat iemand nodig heeft. Mensen vertrouwen je.

5. Focus

Je kunt zeer geconcentreerd met iets bezig zijn en de wereld om je heen vergeten. Je bent punctueel en hebt oog voor detail.
Moet iets tot in de puntjes verzorgd zijn? Een complexe klus klaar jij snel, doelgericht en nauwkeurig.

6. Genieten

Je kunt intens genieten van mooie dingen, zoals muziek, de natuur, lekker eten. Maar ook van dagelijkse dingen, kleine dingen, waar menigeen aan voorbij gaat.
Hierop kun je anderen, die dit niet opmerken, attent maken, zodat ze er ook even bij stil kunnen staan en een genietmoment kunnen ervaren.

7. Intuïtie

Vanuit je onbewuste wéét je gewoon wat je moet doen of zeggen. Jouw hart (je intuïtie, je gevoel) is een uitstekend kompas.
Jouw intuïtie is een perfecte tegenhanger voor mensen die reageren vanuit hun hoofd (hun ratio), want daarmee doe je een appèl op hun intuïtie die wel degelijk bestaat, maar die ze negeren.

8. Inzicht

Doordat je subtielere dingen waarneemt kijk je verder dan de meeste anderen. Je ziet snel verbanden, overziet het geheel en kan consequenties goed inschatten.
Met het ook daadwerkelijk uitspreken van wat je ziet, help je anderen.

9. Nieuwsgierig

Je bent altijd enthousiast op zoek naar nieuwe inzichten en er is veel dat je inspireert.
Met jouw enthousiasme en inspiratie ben je een inspiratiebron voor anderen.

10. Verbinding

Je voelt je verbonden in het grote geheel van mens, dier en natuur.
Met wat je vanuit je hart zegt en doet breng je harmonie, begrip, veiligheid en zachtheid. Dat werkt als smeerolie voor de maatschappij.

Hulp nodig?

Lukt het je niet om je hoogsensitiviteit voor je te laten werken? Samen komen we verder; kies welke manier het beste bij je past.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

ophokplichtStresstest maken? Dat kan hier!