In schrijfsels

Voor veel mensen betekent de vakantieperiode een tijd van langzamer aan doen: alles gaat in vakantietempo. Even gas terug en bijkomen van alle inspanningen. Af en toe zo’n periode is keihard nodig om te herstellen en er na de vakantie weer fris en fruitig tegenaan te kunnen. Het is niet voor niets dat de ‘recuperatiefunctie’ van verlofdagen in de wet genoemd wordt. En lekker is het ook, dat zal (bijna) iedereen beamen. Dat relaxte vakantietempo willen mensen vaak vasthouden.

Het wil niet lukken

Na de vakantie hoor ik vaak mensen die zeggen dat zij het anders gaan doen. En gedurende twee dagen lukt het nog om het vakantietempo vast te houden. Daarna neemt de waan van de dag het alweer over. Werk, social media en tv lijken ineens weer belangrijk en slurpen zeeën van tijd op. Een week na de vakantie zijn de meeste mensen hun voornemen vergeten… Het gevolg vind je in de songtekst van Herman van Veen: opzij, opzij opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast. We moeten rennen-springen-vliegen-duiken-vallen-opstaan en weer doorgaan.

Vliegende vaart

Laten we hier eens even wèl bij stilstaan. En ons afvragen of dingen nu echt sneller gaan door ze in vliegende vaart te doen. Het antwoord: het levert nauwelijks tijdwinst op. Ter illustratie een beeld dat we allemaal wel kennen: die irritant toeterende automobilist die je met een middelvinger in de lucht voorbij raast met gevaar voor eigen leven en dat van anderen, die blijkt bij het verkeerslicht vijf minuten later gewoon pal voor je te staan.

Wat dat oplevert

Wat haast, veel en snel je wel oplevert, is een opgejaagd gevoel. Het kost meer energie dan het oplevert. Dat is op zich al niet fijn en je kunt het niet eindeloos volhouden. Het maakt ook dat je je niet zo goed meer kunt concentreren – waardoor je taken je meer tijd kosten. Je maakt fouten – en met het herstellen ervan ben je meer tijd kwijt. Je bent sneller moe – en zou dus vaker pauze moeten nemen. Maar daar heb je het te druk voor toch? Als je niet oppast, raak je snel in een neerwaartse spiraal en wordt je steeds minder efficiënt en krijg je op één dag steeds minder voor elkaar. Je gejaagde gedrag maakt anderen ook onrustig, waar jij vervolgens weer last van hebt. Je haasten is een ongezonde gewoonte.

De oplossing: langzamer leven

Het beeld is denk ik wel duidelijk zo. De oplossing: langzamer leven. Niet alleen in de vakantie, maar altijd. Met voldoende tijd en aandacht voor alles wat je doet. Even de tijd nemen voor dat belangstellende praatje met je collega of huisgenoot. Dan geconcentreerd een klus afwerken. Vervolgens de tijd nemen voor een kop koffie en een korte pauze. Dan opgefrist weer aan de slag. Etcetera. Dan ben je echt efficiënt bezig.

Doe je ogen eens dicht, en stel je eens voor hoe je dag dan verloopt. Hoe voel je je dan? Dat wil je toch altijd? Dat gun je toch iedereen, inclusief jezelf?

Kijk eens hoe ontspannen mensen die zonder haast leven eruit zien. Je moet er soms even voor zoeken. Maar ze bestaan. En ze denken: ‘waarom heeft iedereen toch zo’n haast?’

Tips om langzamer te leven

• besteed minder tijd aan social media en tv
• bewaak je agenda en houd tijd vrij
• doe wat je doet met volle aandacht
• ga elke dag naar buiten om het langzame ritme van de natuur te voelen
• laat je niet opjagen, maar neem wie gestresst is mee in jouw tempo
• loop rustig en bewust
• neem de tijd om te koken en eten
• neem de tijd voor contacten met andere mensen
• pauzeer regelmatig
• praat minder, luister en observeer meer
• richt je op de dingen die je belangrijk vindt
• zeg nee tegen wat je niet belangrijk vindt

Maak langzamer leven tot een nieuwe gewoonte. Goed voorbeeld doet goed volgen. Alleen zo kunnen we het tij van onze ziekmakende hectische samenleving keren.

Hulp nodig?

Wil je de tijd nemen om te onderzoeken hoe jij de haast uit je leven kunt verbannen? Met e-mailcoaching heb je in 5 dagen duidelijk wat je te doen staat als je je leven in vakantietempo wilt leiden. Of juist: wat je niet te doen staat.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

energie management