In schrijfsels

Waar slaat dat nu op, sterk is zwak? Sterk is toch sterk? Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.

Mensen hebben meestal een reden om sterk over te willen komen en dwingen zichzelf om dingen te doen die eigenlijk niet bij hen passen of niet goed voor hen zijn. Eigenlijk, als je het goed bekijkt, zijn zij te zwak om daar eerlijk over te durven zijn. Terwijl het in werkelijkheid veel sterker is als je de moed hebt om je kwetsbaarheid te laten zien. Bedenk: we zijn allemaal maar mensen, met onze sterke kanten èn onze kwetsbaarheden. Het is wat ons mens maakt.

Persoonlijke kant

Ook ik heb jaren gekend dat ik doodmoe werd van mijzelf. Doodmoe omdat ik naar buiten toe mijn kwetsbare kant niet wilde laten zien, omdat ik iedereen wilde laten zien dat ik mijn leven wel onder controle had en dat ik dat helemaal zelf kon. Was ik sterk? Naar buiten toe kwam ik wel zo over. Maar van binnen voelde het anders.

Onderstaande voorbeelden, ik kende ze allemaal. Ik ben blij dat ik inmiddels heb geleerd niet meer zo hard voor mezelf te zijn. Mijn leven is er een stuk leuker en minder stressvol door geworden. Bovendien bleek dat achter mijn zogenaamd kwetsbare kanten juist mijn werkelijke kracht schuil ging. (Maar dat is voer voor een volgend schrijfsel.)

Doe jij liever alles zelf dan dat je om hulp vraagt?

Dan doe je er goed aan je te realiseren dat:

  1. je het jezelf een stuk gemakkelijker kunt maken
  2. mensen van nature graag een ander helpen
  3. hulp vragen als iets je teveel is inhoudt dat je beter zorgt voor jezelf

Ben jij iemand die altijd voor iedereen klaarstaat, ongeacht of je tijd en zin hebt en ongeacht hoe je je op dat moment voelt?

Dan doe je er goed aan voortaan eerst te kijken naar je eigen gevoelens en emoties voordat je weer goedbedoelend ergens in duikt. Voor iemand klaar staan is een prachtige eigenschap, maar vergeet vooral niet om goed voor jezelf te zorgen. Als jij opbrandt of slecht in je vel zit, heeft bovendien niemand meer wat aan je. Je bent veel beter in staat om te geven als je ook kunt ontvangen. Bewaak de balans en luister naar wat je lijf je te vertellen heeft. Nee zeggen mag. Ontvangen en gewoon ‘dankjewel’ zeggen ook.

Moet je van alles van jezelf?

Dan doe je er goed aan je voortaan voordat je weer in de doe-stand schiet af te vragen:

  1. Waarom moet het?
  2. Waarom moet ik het?
  3. Waarom moet ik het nu?

Is het antwoord 3 x nee, kies dan voor iets wat je echt wilt.

Als iemand jou vraagt hoe het met je gaat, floept het gewenste antwoord ‘Goed!’ er dan meteen uit?

‘Goed!’, is wat de meeste mensen voor op de lippen ligt, het is een beetje een cultuur-dingetje, als je het mij vraagt. Terwijl vaak later in een gesprek blijkt dat het helemaal niet zo goed gaat. Je doet er goed aan je af te vragen waarom je niet eerlijk bent. Ben je bang de situatie voor de ander ongemakkelijk te maken? Vind je jezelf maar een sufferd dat het niet zo goed met je gaat als je zou willen? Probeer eens eerlijk te zijn, het is echt niet nodig om meteen een hele klaagzang af te steken. Veel mensen, vooral als zij hoogsensitief zijn, voelen toch wel aan dat je jokt als je weer eens ‘Goed!’ roept. In ieder geval helpt het jou nooit verder om hier niet eerlijk over te zijn.

Sta jij heel snel klaar met een negatieve oordeel als je ergens geen zin in hebt?

Inflexibel, intolerant en ongeduldig zijn tekenen dat de balans tussen inspanning en ontspanning weg is. Door te oordelen kap je dingen af (en daarmee snijd je jezelf af). Onbewust hoop je jezelf daarmee ruimte te geven voor ontspanning. In de praktijk werkt het niet zo. Beter kun je proberen een tegenbeweging te maken: niet oordelen en in verbinding blijven. Van jezelf afsnijden is nog nooit iemand zich beter gaan voelen. Er zijn ook andere manieren om te laten weten dat je iets niet wilt. Wat dacht je bijvoorbeeld van gewoon eerlijk zijn?

Ondersteuning

Is het voor jou moeilijk om je kwetsbaarheid te tonen? Meestal ligt er heel diep in je verborgen een reden aan ten grondslag. Als je die kent, ontdek je meestal dat die reden allang niet meer geldt, maar dat je er intussen wel gewoontegetrouw naar bent blijven handelen. Op dat moment ontstaat er de ruimte om het anders te doen. Met de ondersteuning van E-mailcoaching.nl kun je op zoek naar jouw achterliggende redenen. Met als doel natuurlijk, om veranderingen in je leven aan te brengen waar jij blij van wordt, in plaats van doodmoe van jezelf.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

wilskracht