In schrijfsels

Hoe bewaar je de rust in de decembermaand? December is een echte feestmaand, gezellig en druk en vooral: veel mensen om je heen. Allemaal hartstikke leuk, maar gelijktijdig kan het ook doodvermoeiend en stressvol zijn.

Sociale batterij

De decembermaand is er vaak een van veel bezoekjes over en weer, geconcentreerd in een heel korte tijd.

De één heel veel feesten en bezoekjes aan en de ander raakt al snel overvoerd en heeft de maand januari nodig om bij te komen.

Bij een teveel aan sociale interactie geeft jouw lijf je signalen dat je sociale batterij leeg is. Je bent moe en al die leuke dingen voelen als moeten.

Extravert versus introvert

Er is overigens een logische verklaring voor waarom de batterij van de één maar niet leeg lijkt te raken bij al die feesten en bezoeken en waarom de batterij van de ander razendsnel leegloopt.

Als je jezelf afvraagt: ‘Waar laad ik van op?’, dan ligt daar het antwoord in besloten. Ben je extravert, dan laad je vooral op van interactie met anderen. Ben je introvert, dan laad je vooral op in je eentje.

Hoogsensitief

Ben je hoogsensitief, dan krijg je meer prikkels binnen en verwerk je ze dieper. Dat betekent natuurlijk ook dat je sneller aan je prikkeltaks bent dan een ander. Ook dan raakt je batterij leeg.

Tip om je batterij gevuld te houden

Raakt jouw batterij snel leeg in december? Luister dan eens echt naar de signalen van je lijf.

De belangrijkste tip daarbij: ga dagelijks een poosje aan de lader, net als je mobiele telefoon.

Op die momenten doe je uitsluitend waar jij van oplaadt. Wat? Dat is afhankelijk van hoe introvert/extravert je bent en wat je als antwoord gaf op de vraag die ik je eerder stelde: ‘Waar laad ik van op?’.

Ik vind het heerlijk om samen te zijn met mijn gezin, met vrienden en familie. Quality time met hen door te brengen. Mijn introversie vraagt van me dat ik ook dagelijks tijd neem om me terug te trekken (zoals lezen, handwerken, de natuur in, alleen zijn). Ik maak er graag tijd voor, in de eerste plaats omdat ik het gewoon fijn vind. Bovendien is het ook voor mijn welzijn belangrijk dat ik er tijd voor uittrek.

Oase van rust

Zo blijft houd ik december leuk, voor mezelf èn voor mijn omgeving. Want als ik mijn sociale batterij op peil houd, ben ik die oase van rust waar veel andere mensen in december zo’n behoefte aan hebben. Waarbij andere mensen graag ‘thuiskomen’. En dat is gezellig.

Hulp nodig?

Kost het je moeite om te ontdekken hoe jij optimaal met jouw sociale batterij kunt omgaan? Of weet je eigenlijk wel wat je nodig hebt, maar krijg je het maar niet voor elkaar om je leven ook zo in te richten, dat je batterij gevuld blijft? Bij E-mailcoaching.nl ontdek je jouw oplossing.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search