Over mij en mijn praktijk

 

Over mij

Mijn naam is Annelies Deinum. Ik ben het gezicht achter E-mailcoaching.nl.

Ontdekken en begrijpen wat mensen beweegt is mijn passie. Daar ben ik altijd mee bezig. 

Zo ging het in mijn leven

Ik heb mijn leven nooit uitgebreid gepland. Ik ging steeds doen wat er toevallig op mijn pad kwam en wat op dat moment een goede keuze leek – vaak omdat ik dacht dat men dat van een normaal mens verwachtte. Echt nadenken of dat iets was wat bij mij paste of wat ik heel graag wilde, deed ik niet. Een kompas dat mij liet zien welke kant ik op moest om mijn doel te bereiken ontbrak. Net zoals het doel zelf.

Ik heb veel goede keuzes gemaakt, vanuit mijn hart. Dat waren de beste keuzes op de lange duur. Dat waren voornamelijk de keuzes in mijn privé-leven, zoals in vriendschap, in de liefde en de keuze voor kinderen, waarbij mijn gevoel een flinke rol mocht spelen. Go with the flow; het ging allemaal moeiteloos.

Daarnaast maakte ik ook veel keuzes omdat ze gewenst of verwacht werden door anderen, of omdat ik dacht dat dat zo was. Dat waren voornamelijk keuzes die te maken hadden met mijn overtuiging van toen dat ieder mens zijn stinkende best moet doen om te presteren op het gebied van opleiding, werk en carrière. Werken deed ik om te zorgen voor brood op de plank en een financieel onbezorgd leven voor mijn gezin. Als het werk toevallig ook leuk was, dan was dat meegenomen. Mijn gevoel mocht bij deze keuzes amper meedoen. De ratio regeerde.

Burn-out

Ik kwam terecht in een baan die steeds veeleisender werd en waarin er steeds meer dingen mijn kant op kwamen die mij totaal niet lagen. Om een lang verhaal kort te maken: het gaf veel stress en de balans tussen inspanning en ontspanning raakte zoek. Ik bleef ik braaf mijn stinkende best doen en negeerde ik de signalen, zoals ik mezelf aangeleerd had. Ik raakte verder en verder verwijderd van wat belangrijk voor mij was en wist op een gegeven moment zelfs niet meer waar ik eigenlijk behoefte aan had. Ik kon er niet meer bij. De rem was ik kwijt. Toen ik eenmaal in de doe-stand stond, bleef ik maar doorgaan. Na nog een paar jaren kreeg ik hartritmeproblemen en raakte ik burn-out. Mijn lijf was er klaar mee dat ik niet naar de signalen luisterde en ging in staking.

Bezinning

Het was een nare periode en ik besloot dat ik dit nooit meer wilde meemaken. Ik nam de tijd voor herstel. Vervolgens ging ik bedenken hoe ik invulling ging geven aan de rest van mijn werkzame leven. Als ik luisterde naar mijn gevoel, kwamen de antwoorden als vanzelf. En zoals bij mij gebruikelijk was op werkgebied, kwam ook telkens weer de ratio zich ermee bemoeien. Dat werd een flink gevecht tussen die twee. Ik kwam er niet uit. Achteraf gezien deed ik hetzelfde als altijd: mijn stinkende best. Ik werd niet goed van mezelf.

Met de vraag: ‘wat moet ik met mezelf’ zocht ik hulp bij een coach. Had ik eerder geweten, dat het met behulp van coaching mogelijk was om mezelf goed te gaan begrijpen, rust in mijn hoofd te ervaren en weer vrij in het leven te staan, dan had ik niet zolang gewacht en mezelf niet zoveel geweld aan hoeven doen. Ik kreeg al snel de smaak van coaching en vooral het daarbij behorende schrijven te pakken en volgde zelf een drietal coachopleidingen. Daarbij word je zelf ook behoorlijk doorgezaagd. Ik ontdekte wie ik ten diepste was en waarom ik altijd deed wat ik deed. Ik ging inzien waardoor ik me zo anders, onaangepast en onbegrepen voelde. Ook zag ik dat ik zonder duidelijk doel in mijn leven niet erg efficiënt bezig was geweest. Een beetje zoals een treinkaartje kopen zonder te weten naar welke eindbestemming je wilt.

Zo was het een openbaring om te ontdekken dat ik niet de enige was die zich zo voelde en dat er veel levensverhalen zijn die wel over mij lijken te gaan. Ik ben hoogsensitief en verwerk wat binnenkomt diepgaander dan de meeste mensen. Achteraf gezien was het dus niet zo vreemd dat ik deed zoals ik deed en me vaak aanpaste – net als zoveel andere hoogsensitieve mensen. 20% van de mensheid is hoogsensitief en daarvan is het grootste deel introvert. Lezen over hoogsensitiviteit en over andere mensen met mijn persoonlijkheidstype en ook het praten met ‘soortgenoten’ gaf veel herkenning en opluchting. Ik voelde me niet langer raar of onaangepast. Ik heb een hekel aan hokjes, maar deze hokjes hebben me in dit proces enorm geholpen om te begrijpen hoe ik in elkaar steek.

Nieuwe wending

Coaching heeft mijn leven verrijkt. Ik kreeg helder wat ik nodig had om te floreren. Er ontstond ruimte voor een andere aanpak. Ik leerde mezelf nieuwe gewoontes aan. Dat ging niet zonder slag of stoot overigens. De neiging om weer ongeremd mijn stinkende best te gaan doen, mezelf aan te passen en hard te zijn voor mezelf zal er waarschijnlijk altijd blijven. Maar ik heb geleerd te herkennen wat er gebeurt op momenten dat het knelt, te erkennen waar dat vandaan komt en vervolgens de tegenbeweging te maken. Niet als een dolle mijn stinkende best gaan doen, maar stilstaan en vervolgens doen waar ik op dergelijke momenten echt behoefte aan heb.

Luisterend naar mijn gevoel, werd duidelijk waar mijn hart sneller van gaat kloppen, wat belangrijk voor me is en wat ik echt wil.

Levenskompas

Wat mij drijft, is ontdekken en begrijpen wat mensen beweegt en hoe het er elders op de wereld aan toe gaat (passie). Naast de basiswaarden die voor ieder mens gelden (uitdaging, zekerheid, verbondenheid, uniek zijn, groeien en bijdragen), zijn rechtvaardigheid, authenticiteit, vrijheid, harmonie en eenvoud mijn belangrijkste persoonlijke waarden. Het eerlijke, spontane en ongecompliceerde van een kind vind ik bijzonder verhelderend in onze complexe samenleving waarin wij het onszelf zo ontzettend moeilijk kunnen maken.

Wat ik doe, privé, is er zijn voor wie me lief is en de wereld ontdekken. In mijn werk is mijn missie mensen een stapje verder helpen, zodat zij gaan zien aan welke knopjes zij kunnen draaien om vrijheid, rust en ruimte te ervaren.

Daarbij maak ik gebruik van al mijn kwaliteiten en talenten. Ik krijg vaak terug dat ik enorme rust uitstraal en hoe plezierig dat is, vooral voor wie veel onrust ervaart. Verder kan ik bijvoorbeeld goed luisteren, schrijven, analyseren en invoelen. Ik ben een kei in verbanden leggen, waardoor ik vragen kan stellen die je voorbij je blinde vlek helpen en die je meer denkruimte geven dan je voor mogelijk hield. Dit is wie ik ben. Daar hoef ik mijn stinkende best niet voor te doen.

Mijn interne kompas is mijn levenskompas. Het geeft richting aan alles wat ik doe en is samengesteld uit mijn persoonlijke waarden, mijn kwaliteiten en talenten, mijn passie en mijn missie. Het geeft me focus. Zodat ik prioriteit kan geven aan wat belangrijk en goed voor me is. Als ik kijk naar mijn levenskompas, is meteen duidelijk wat ik kan  veranderen om rust te bewaren op alle gebieden van mijn leven.

Ik ervaar geen werkstress maar werkplezier, kan me ontwikkelen zoveel als ik wil, heb tijd voor wie me lief is en geniet van interessante contacten.

Mijn levenskompas bevat alle ingrediënten om onbezorgd en gezond oud worden.

Ik heb ervaren dat er pas echt mooie dingen ontstaan als je doet wat bij je past. Zowel voor jezelf als voor je omgeving. Het heeft mij bevrijd van een zware last. Ik sta weer vrij en blij in mijn leven. Ik ben een tevreden mens. En mijn antenne? Die zet ik nu op een positieve en natuurlijke manier in tijdens mijn werk.

Begeleiding

Bij een dergelijk proces kan ik jou ook helpen. Vriendelijk en zonder poespas, in alle rust. Dat ben ik, dat doe ik, dat is E-mailcoaching.nl.

Over mijn praktijk

‘Er liggen duizenden gedachten in een mens die hij niet kent

tot hij de pen opneemt om te gaan schrijven.’

(William Makepeace Thackeray)

Met E-mailcoaching.nl wil ik eraan bijdragen dat zoveel mogelijk mensen na het spitsuur van hun leven rust, ruimte en vrijheid in hun hoofd ervaren.

De jaren van wederopbouw, hard werken en jezelf daarvoor wegcijferen zijn voorbij. Maar de drive die daarmee is ontstaan is er nog steeds: winst maken en steeds meer doen met steeds minder. Het is een cultuurdingetje, waardoor veel mensen het werkelijke contact met zichzelf kwijt zijn geraakt. Stress ligt altijd op de loer en ligt aan de basis van veel problemen. Veel mensen hebben het gevoel te overleven in plaats van te leven. Ik zie stress als volksziekte nr. 1

Ik zie vaak mensen van mijn leeftijd die geen idee hebben wat er met ze aan de hand is of dat ze überhaupt iets aan hun onrust kunnen doen. Zij blijven dan ook vaak zitten waar ze zitten, onrustig, ongelukkig of met welk rotgevoel dan ook. Dat vind ik verdrietig en inmiddels weet ik ook dat het onnodig is.

Gecoacht worden was voor mij een keerpunt. Het was een bijzonder waardevolle ervaring dat het zo eenvoudig is om iets wat je bijna je leven lang heeft dwarsgezeten op te lossen. Dat gun ik iedereen.

Je kunt pas groeien als je ervoor open staat, maar dan moet je natuurlijk wel weten dat er iets is om voor open te staan. Uit ervaring weet ik inmiddels dat groei voor iedereen mogelijk is, ook op punten waarvan je dat niet voor mogelijk hield. Een metafoor die mij aanspreekt is: de wind kun je niet bepalen, maar wel de stand van je zeilen.

Net als voor mij, geldt ook voor veel  andere mensen, dat zij de behoefte hebben zich terug te trekken in hun eigen vertrouwde omgeving en in stilte te reflecteren. Schrijven gaat hen gemakkelijker af dan praten.

De ondersteuning die E-mailcoaching biedt sluit daar perfect bij aan. Met E-mailcoaching geef ik je denkruimte en inzicht. Daardoor ga je rust in je hoofd ervaren en kun je je eigen levenskompas instellen. Vervolgens kan ook jij vrij en tevreden in je leven gaan staan.

‘Don’t worry, be happy’ is wat ik iedereen zo graag gun. Dat is waar ik met E-mailcoaching.nl aan werk.

Zonder de onzin van de GGZ, zonder de terreur van verzekeraars en beroepsverenigingen

Het zijn in belangrijke mate de verzekeraars met hun eisen die bepalen hoe er in de GGZ gewerkt wordt. Ik verleen mijn diensten zonder de beperkingen van de reguliere geestelijke hulpverlening. Met heel veel onzin worden de zorgkosten alleen maar hoger en lopen mensen langer rond met een rotgevoel. Een rotgevoel dat vaak ook nog eens versterkt wordt doordat je een stempel op je hoofd krijgt met wat je ‘mankeert’. Om ziek van te worden! Meestal is er geen sprake van een stoornis of ziekte, maar heb je gewoon even iemand nodig die luistert naar je verhaal en je denkruimte kan geven, zodat je gaat begrijpen waardoor het hapert. Want pas als je dat begrijpt, kun je het probleem echt aanpakken. Daarvoor heb je geen stempel op je voorhoofd of diagnose nodig.

Hoewel beroepsverenigingen ook goede kanten hebben, heb ik er geen kunnen vinden die goed past bij mijn niet-bepaald-doornsnee praktijk. Het is belangrijk voor mij om mijn werk ongehinderd door bureaucratie te kunnen doen en precies op die manier die mijn dienstverlening zo krachtig maakt.  Ik heb er daarom bewust voor gekozen niet met verzekeraars of beroepsverenigingen in zee te gaan. Mezelf geen speelbal te maken van een systeem dat steeds weer de regels van het spel verandert. Regels en eisen die zijn gebaseerd op angst en control, die voor mijn cliënten niets toevoegen en die mij beperken in mijn mogelijkheden. Ik benut mijn tijd liever benut voor een oplossing waar je de rest van je leven plezier van hebt.  Bij E-mailcoaching.nl draait het niet om het afvinken van lijstjes en het maken van samenwerkingsafspraken, maar om een oplossing van het probleem van de cliënt. Het draait niet om dossiervorming (want daar doe ik niet aan), maar om prettige ervaringen voor mijn cliënten.

Coaching via e-mail

Met schrijven kom je snel tot de kern. Waar een face-to-face traject vaak vele maanden in beslag neemt, ben je met coaching via e-mail in een week klaar. Alle ballast is weg. Zo hoeft de cliënt alleen rekening te houden met zichzelf en het eigen verhaal, is de beperkte tijd voor een afspraak geen issue en schrapt de cliënt wat er niet echt toe doet voordat deze een mail verzendt.

In onze stressvolle samenleving zijn veel mensen op zoek naar een snelle en betaalbare oplossing. Coaching via e-mail blijkt uitstekend te voldoen aan deze eisen: razendsnel, comfortabel, effectief en betaalbaar.

Zelf aan de slag – schrijven naar de oplossing

Ook voor wie het liever helemaal alleen doet, maar dan wel ondersteund door een helpende structuur, heb ik een passend aanbod. Zo schrijf je jezelf snel naar je eigen oplossing.

Wat zeggen anderen over mij?
  • De gesprekken die ik had met Annelies tijdens de opleiding tot Mental Coach waren verfrissend en gaven mij altijd weer een heldere kijk op de dingen waar ik tegenaan liep. Annelies luistert oprecht, is duidelijk en houdt je liefdevol een spiegel voor. Het waren gesprekken die mij raakten, maar die we ook altijd weer afsloten met humor en een lach.

    Monique
  • Het is fijn om dagelijks en ook meerdere keren per dag per mail contact met Annelies te hebben. Mijn proces van herkenning en erkenning ging hierdoor heel snel. Annelies stelde liefdevol precies de juiste, soms confronterende vragen die mij verder hielpen. Ik wil snel resultaat en met deze vorm van coaching lukt dat!

    Saskia
  • Annelies heeft mij de juiste handvatten aan kunnen reiken om positiever en zelfbewuster mijn werk te kunnen doen. Ik heb leren inzien wat voor mij belangrijk is in mijn werk en hoe ik de rust creëer om mijn werk (nog) beter te doen. Ik vond het tijdens het traject lastig om diep in te gaan op mijn gevoelens en emoties omdat dat heel confronterend is. Door de goede vertrouwensband met Annelies heb ik mijn gevoelens en emoties concreet kunnen maken. Annelies luisterde zonder oordelend te zijn en stelde de juiste vragen om mij dieper na te laten denken. Daardoor kon ik mijn eigen oplossingen verzinnen en waren deze ook goed uit te voeren. Annelies weet hoe ze je op het juiste spoor kan krijgen.

    Petra
E-mailcoaching.nl in de media

 

myeverlanecom-online-magazine-voor-vrouwelijke-ondernemers.x50633

Myeverlane.com

5 augustus 2019

In het online magazine Myeverlane.com vergelijken ondernemers verschillende boekhoudpakketten. Welke werkt en waarom zou je wel of niet voor een bepaald pakket kiezen? In dit artikel vertel ik waarom E-boekhouden op dit moment voor mij een goede keuze is. Met deze vergelijking hopen we het andere ondernemers gemakkelijker te maken om een keuze te maken die bij hen past.

de Kanttekening

Een andere kijk op stress

10 mei 2019

Stress en burn-out liggen overal op de loer. Is er buiten de westerse psychologie een oplossing te vinden voor dit stressprobleem?

Drie vrouwelijke coaches, waaronder ik, vertellen over oosterse wijsheden en oefeningen om van stress af te komen.

vrouwen-ondernemen

Vrouwen Ondernemen

27 juni 2018

Wat kun je nu precies verwachten in dat eerste jaar als ondernemer? Vrouwelijke ondernemers die ongeveer een jaar geleden de stap naar het ondernemerschap maakten en hun eigen bedrijf opstartten, blikken terug. Zij vertellen over hun verwachtingen, ervaringen en de lessen die zij leerden in de praktijk. En zij delen hun tips die zij graag bij hun eigen start hadden gehad. Lees het artikel over het eerste jaar van E-mailcoaching.nl.

Over mij en mijn praktijk

50+ in Nederland – Fifty Fit and Free

10 november 2018

In het magazine Fitfty Fit and Free schrijft Julia van Bohemen vooral over leuk ouder worden. Over fit zijn en je vrij voelen. Want er zijn enorm veel mensen die pas na hun vijftigste de vrijheid kunnen of zelfs durven ervaren. Zo was dat ook voor mij in zekere zin. Daarom ben ik geïnterviewd voor dit magazine.

Julia’s conclusie vind ik een opvallende: boven de vijftig wordt het gewoon een stuk leuker. Moet er minder, mag er meer.

In dit artikel lees je mijn persoonlijke vrijheidsverhaal .

Start typing and press Enter to search