Over mij en mijn praktijk

Over mij

Mijn naam is Annelies Deinum. Ik ben het gezicht achter E-mailcoaching.nl.

Ontdekken en begrijpen wat mensen beweegt is mijn passie. Daar ben ik altijd mee bezig. Zo ging het in mijn leven


Vrij en blij, zo zou ik mijn kindertijd omschrijven. Van lieverlee veranderde dat. Mijn omgeving stelde eisen aan me en die eisen legde ik mezelf vervolgens ook op. Mijn leven werd een serieuze zaak. 

Ik heb mijn leven nooit uitgebreid gepland. Ik ging steeds doen wat er toevallig op mijn pad kwam en wat op dat moment een goede keuze leek. Echt nadenken of dat iets was wat bij mij paste of wat ik heel graag wilde, deed ik niet. Een kompas dat mij liet zien welke kant ik op moest om mijn doel te bereiken ontbrak. Net zoals het doel zelf.


Ik heb veel goede keuzes gemaakt, vanuit mijn hart. Dat waren de beste keuzes op de lange duur. Dat waren voornamelijk de keuzes in mijn privé-leven, zoals in vriendschap, in de liefde en de keuze voor kinderen, waarbij mijn gevoel een flinke rol mocht spelen. Go with the flow; het ging allemaal moeiteloos.


Daarnaast maakte ik ook veel keuzes omdat ze gewenst of verwacht werden door anderen, of omdat ik dacht dat dat zo was. Dat waren voornamelijk keuzes die te maken hadden met mijn overtuiging van toen dat ieder mens zijn stinkende best moet doen om te presteren op het gebied van opleiding, werk en carrière. Werken deed ik om te zorgen voor brood op de plank en een financieel onbezorgd leven voor mijn gezin. Als het werk toevallig ook leuk was, dan was dat meegenomen. Mijn gevoel mocht bij deze keuzes amper meedoen. De ratio regeerde. 


Ik deed mijn stinkende best om aan te sluiten bij wat men van mij verwachte en wat mij 'normaal' leek. Intussen vond ik het ontzettend moeilijk om me ertoe te zetten mijn leven te leven zoals de meeste anderen. Bij leeftijdgenoten leek het zo gemakkelijk te gaan op school en in groepen. Ik voelde me een buitenbeentje. Intussen deed ik er alles aan om te voorkomen dat mensen ontdekten dat ik 'niet normaal' was, dat ik niet mee kon en dat ik een hekel had aan dat groepsgebeuren. 'Je bent niet normaal', dat was het stempel dat ik mezelf onbewust heb gegeven.


Mijn stinkende best doen werd een vast patroon in mijn leven. Doodmoe werd ik van mezelf. 


Burn-out


Ik kwam terecht in een baan die steeds veeleisender werd en waarin er steeds meer dingen mijn kant op kwamen die mij totaal niet lagen. Om een lang verhaal kort te maken: het gaf veel stress en de balans tussen inspanning en ontspanning raakte zoek. Ik bleef ik braaf mijn stinkende best doen en negeerde ik de signalen, zoals ik mezelf aangeleerd had. Ik raakte verder en verder verwijderd van wat belangrijk voor mij was en wist op een gegeven moment zelfs niet meer waar ik eigenlijk behoefte aan had. Ik kon er niet meer bij. De rem was ik kwijt. Toen ik eenmaal in de doe-stand stond, bleef ik maar doorgaan. Na nog een paar jaren kreeg ik hartritmeproblemen en raakte ik burn-out. Mijn lijf was er klaar mee dat ik niet naar de signalen luisterde en ging in staking.


Bezinning


Het was een nare periode en ik besloot dat ik dit nooit meer wilde meemaken. Ik nam de tijd voor herstel. Vervolgens ging ik bedenken hoe ik invulling ging geven aan de rest van mijn werkzame leven. Als ik luisterde naar mijn gevoel, kwamen de antwoorden als vanzelf. En zoals bij mij gebruikelijk was op werkgebied, kwam ook telkens weer de ratio zich ermee bemoeien. Dat werd een flink gevecht tussen die twee. Ik kwam er niet uit. Achteraf gezien deed ik hetzelfde als altijd: mijn stinkende best. Ik werd niet goed van mezelf.


Met de vraag: 'wat moet ik met mezelf' zocht ik hulp bij een coach. Had ik eerder geweten, dat het met behulp van coaching mogelijk was om mezelf goed te gaan begrijpen, rust in mijn hoofd te ervaren en weer vrij in het leven te staan, dan had ik niet zolang gewacht en mezelf niet zoveel geweld aan hoeven doen. Ik kreeg al snel de smaak van coaching en vooral het daarbij behorende schrijven te pakken en volgde zelf een drietal coachopleidingen. Daarbij word je zelf ook behoorlijk doorgezaagd. Ik ontdekte wie ik ten diepste was en waarom ik altijd deed wat ik deed. Ik ging inzien waardoor ik me zo anders, onaangepast en onbegrepen voelde. Ook zag ik dat ik zonder duidelijk doel in mijn leven niet erg efficiënt bezig was geweest. Een beetje zoals een treinkaartje kopen zonder te weten naar welke eindbestemming je wilt.


Zo was het een openbaring om te ontdekken dat ik niet de enige was die zich zo voelde en dat er veel levensverhalen zijn die wel over mij lijken te gaan. Wie hoogsensitief is verwerkt wat binnenkomt diepgaander dan de meeste mensen. Achteraf gezien was het niet zo vreemd dat ik deed zoals ik deed en me vaak aanpaste - net als zoveel andere hoogsensitieve mensen die de gevoelens uit hun omgeving feilloos opmerken en daar rekening mee houden.. 

20% van de mensheid is hoogsensitief en daarvan is het grootste deel net als ik introvert. Lezen over hoogsensitiviteit, over andere mensen met mijn persoonlijkheidstype INFJ en ook het praten met 'soortgenoten' gaf veel herkenning en opluchting. Ik voelde me niet langer raar of onaangepast. Ik heb een hekel aan hokjes, maar deze hokjes hebben me in dit proces enorm geholpen om te begrijpen hoe ik in elkaar steek.


Nieuwe wending

Coaching heeft mijn leven verrijkt. Ik kreeg helder wat ik nodig had om te floreren. Er ontstond ruimte voor een andere aanpak. Ik leerde mezelf nieuwe gewoontes aan. Dat ging niet zonder slag of stoot overigens. De neiging om weer ongeremd mijn stinkende best te gaan doen, mezelf aan te passen en hard te zijn voor mezelf zal er waarschijnlijk altijd blijven. Maar ik heb geleerd te herkennen wat er gebeurt op momenten dat het knelt, te erkennen waar dat vandaan komt en vervolgens de tegenbeweging te maken. Niet als een dolle mijn stinkende best gaan doen, maar stilstaan en vervolgens doen waar ik op dergelijke momenten echt behoefte aan heb.


Luisterend naar mijn gevoel, werd duidelijk waar mijn hart sneller van gaat kloppen, wat belangrijk voor me is en wat ik echt wil.


Levenskompas


Wat mij drijft, is ontdekken en begrijpen wat mensen beweegt en hoe het er elders op de wereld aan toe gaat (passie). Naast de basiswaarden die voor ieder mens gelden (uitdaging, zekerheid, verbondenheid, uniek zijn, groeien en bijdragen), zijn rechtvaardigheid, authenticiteit, vrijheid, harmonie en eenvoud mijn belangrijkste persoonlijke waarden. Het eerlijke, spontane en ongecompliceerde van een kind vind ik bijzonder verhelderend in onze complexe samenleving waarin wij het onszelf zo ontzettend moeilijk kunnen maken.


Wat ik doe, privé, is er zijn voor wie me lief is en de wereld ontdekken. In mijn werk is mijn missie is mensen een stapje verder helpen, zodat zij gaan zien aan welke knopjes zij kunnen draaien om vrijheid, rust en ruimte te ervaren. 


Daarbij maak ik gebruik van al mijn kwaliteiten en talenten. Ik krijg vaak terug dat ik enorme rust uitstraal en hoe plezierig dat is, vooral voor wie veel onrust ervaart. Verder kan ik bijvoorbeeld goed luisteren, schrijven, analyseren en invoelen. Ik ben een kei in verbanden leggen, waardoor ik vragen kan stellen die je voorbij je blinde vlek helpen en die je meer denkruimte geven dan je voor mogelijk hield. Dit is wie ik ben. Daar hoef ik mijn stinkende best niet voor te doen.


Mijn interne kompas is mijn levenskompas. Het geeft richting aan alles wat ik doe en is samengesteld uit mijn persoonlijke waarden, mijn kwaliteiten en talenten, mijn passie en mijn missie. Het geeft me focus. Zodat ik prioriteit kan geven aan wat belangrijk en goed voor me is. Mijn levenskompas volgen geeft me rust op alle gebieden van mijn leven.

Ik ervaar geen werkstress maar werkplezier, kan me ontwikkelen zoveel als ik wil, heb tijd voor wie me lief is en geniet van interessante contacten. 

Mijn levenskompas bevat alle ingrediënten om onbezorgd en gezond oud worden.


Ik heb ervaren dat er pas echt mooie dingen ontstaan als je doet wat bij je past. Zowel voor jezelf als voor je omgeving. Het heeft me bevrijd van een enorme last. Ik sta weer vrij en blij in mijn leven. Ik ben een tevreden mens. En mijn antenne? Die zet ik nu op een positieve en natuurlijke manier in tijdens mijn werk.


Hulp nodig?

Bij een dergelijk proces kan ik jou ook helpen. Vriendelijk en zonder poespas, in alle rust. Dat ben ik, dat doe ik, dat is E-mailcoachingl.nl. 

Annelies Deinum | E-mailcoach

Over mijn praktijk

Er liggen duizenden gedachten in een mens die hij niet kent

tot hij de pen opneemt om te gaan schrijven.


(William Makepeace Thackeray)


Helaas, onder druk van onze veeleisende en stressvolle samenleving geldt voor veel vrouwen dat zij, hoewel het spitsuur van hun leven voorbij is, nog steeds overleven in plaats van leven. Het goede nieuws is: het is niet nodig je zo akelig te blijven voelen.

 Ook jij kunt weer rust in je hoofd ervaren en vrij en tevreden in je leven staan.


De jaren van wederopbouw, hard werken en jezelf daarvoor wegcijferen zijn voorbij. De drive die daarmee is ontstaan, winst maken en steeds meer doen met steeds minder, maakt dat veel mensen, het werkelijke contact met zichzelf kwijtgeraakt zijn. Stress ligt altijd op de loer en ligt aan de basis van veel problemen. Veel mensen hebben daardoor het gevoel te overleven in plaats van te leven.


Ik zie vaak vrouwen van mijn leeftijd die geen idee hebben wat er met ze aan de hand is of dat ze überhaupt iets aan hun onrust kunnen doen. Zij blijven dan ook vaak zitten waar ze zitten, onrustig, ongelukkig of met welk rotgevoel dan ook. Dat vind ik verdrietig en inmiddels weet ik ook dat het onnodig is.


Gecoacht worden was voor mij een keerpunt. Het was een bijzonder waardevolle ervaring dat het zo eenvoudig is om iets wat je bijna je levenlang heeft dwarsgezeten op te lossen. Dat gun ik iedereen.


Je kunt pas groeien als je ervoor open staat, maar dan moet je natuurlijk wel weten dat er iets is om voor open te staan. Uit ervaring weet ik inmiddels dat groei voor iedereen mogelijk is, ook op punten waarvan je dat niet voor mogelijk hield. Een metafoor die mij aanspreekt is: de wind kun je niet bepalen, maar wel de stand van je zeilen.


Net als voor mij, geldt ook voor veel andere mensen, dat zij de behoefte hebben zich terug te trekken in hun eigen vertrouwde omgeving en in stilte te reflecteren. Schrijven gaat hen gemakkelijker af dan praten.


De EHBO (Eerste Hulp Bij Onrust) die E-mailcoaching biedt sluit daar perfect bij aan. Met E-mailcoaching geef ik je denkruimte en inzicht. Vriendelijk, zonder poespas en in alle rust. Daardoor ga je rust in je hoofd ervaren en kun je je eigen levenskompas instellen. Vervolgens kan ook jij vrij en tevreden in je leven gaan staan.


'Don't worry, be happy' is wat ik iedereen zo graag gun. Dat is waar ik met E-mailcoaching.nl aan werk.

E-mailcoaching.nl in de media


Vrouwen Ondernemen

27 juni 2018

Wat kun je nu precies verwachten in dat eerste jaar als ondernemer? Vrouwelijke ondernemers die ongeveer een jaar geleden de stap naar het ondernemerschap maakten en hun eigen bedrijf opstartten, blikken terug. Zij vertellen over hun verwachtingen, ervaringen en de lessen die zij leerden in de praktijk. En zij delen hun tips die zij graag bij hun eigen start hadden gehad. Lees het artikel over het eerste jaar van E-mailcoaching.nl.

50+ in Nederland - Fifty Fit and Free

10 november 2018

In het magazine Fitfty Fit and Free schrijft Julia van Bohemen vooral over leuk ouder worden. Over fit zijn en je vrij voelen. Want er zijn enorm veel mensen die pas na hun vijftigste de vrijheid kunnen of zelfs durven ervaren. Zo was dat ook voor mij in zekere zin. Daarom ben ik geïnterviewd voor dit magazine.

Julia's conclusie vind ik een opvallende: boven de vijftig wordt het gewoon een stuk leuker. Moet er minder, mag er meer.  

In dit artikel lees je mijn persoonlijke vrijheidsverhaal .