In schrijfsels

Krijg jij dat ook wel eens te horen van anderen? ‘Ontspan je nu eens.’ Of misschien vertel je het jezelf wel als je je gestrest voelt. Wat doe je dan? Ontspannen is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan en zeker op commando, als de wereld om je heen gewoon blijft voortrazen.

In de praktijk kom je er vaak niet aan toe om uitgebreid ontspanningsoefeningen te doen. Je bent druk bezig, of het is te druk in je hoofd. Je neemt je misschien voor om het later te doen, maar dat later komt er maar niet van. Misschien zie je ontspanningsoefeningen zelfs als alweer iets dat je zou moeten doen en heb je er daarom weerstand tegen. Zo gebeurt er niets en blijf je je gestrest voelen.

Voor mij werkt het als ik bewust kies voor ontspannen. Doe ik dat niet, dan blijf ik maar doorgaan, zoals het Duracell-konijntje uit de reclame.

Balans

Een mens heeft vandaag de dag veel vitaliteit (veerkracht) nodig, om enthousiast te kunnen blijven meeveren met alle veranderingen die zich gedurende je leven voordoen. Dat kan een hele uitdaging zijn en de uitdaging wordt nog groter als je hoogsensitief bent. Ieder mens wil dolgraag vitaal zijn. Vitale mensen bruisen van de energie en stralen rust en balans uit. Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is daarbij reuze belangrijk.

Snel ontspannen

Ontspanningsoefeningen hoeven geen extra tijd te kosten. Er zijn ook heel eenvoudige die je kunt doen op momenten dat je toch even ergens zit. Zoals op het toilet, in de auto, terwijl je ergens zit te wachten, of achter je bureau. Het hoeft dus geen extra (kostbare) tijd te kosten. Hieronder een paar voorbeelden.

Heel kort

Sluit je ogen en volg je ademhaling gedurende een paar minuten. Je hoeft er niets aan te veranderen. Voel de lucht via je neus naar binnen gaan en blaas zachtjes via de mond weer uit. Je voelt je hoofd helderder worden.

(Naar het toilet moet je toch af en toe, waarom dus niet die tijd meteen ook voor deze oefening benutten?)

Iets langer

Onder deze post vind je een oefening die ik heb ingesproken, eentje die je onopvallend in een minuut of 5 kunt doen. Je maakt je de oefening snel eigen en hebt er niets voor nodig. Luister hem een paar keer en daarna kun je het zelf, zonder de ingesproken tekst.

(Hoeveel kopjes koffie of thee of glaasjes water drink jij per dag? Begin bijvoorbeeld eens met één keer per dag op zo’n moment deze oefening te doen.)

Goede gewoonte

Als je de oefeningen regelmatig doet, zul je na verloop van tijd opmerken dat je er veel profijt van hebt. Dan is de stap naar vaker of langer oefenen niet meer zo moeilijk en voor je het weet heb je er een goede gewoonte bij. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn.

Een voorbeeld van een wat langere oefening vind je hieronder. Hij duurt een kwartier. Probeer het eens uit op een rustig moment, bijvoorbeeld net voordat je wilt gaan slapen.

Hulp nodig?

Wil je een goede balans tussen inspanning en ontspanning en je vitaler voelen? Onderzoek dan via e-mailcoaching eens waardoor het je nog niet is gelukt en wat je kunt doen om wel die broodnodige balans te krijgen.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search