In schrijfsels

Over introvert zijn bestaan veel misverstanden. Niet alleen bij extraverten, maar ook bij introverten zelf.

De uitspraak ‘stille wateren hebben diepe gronden’ vat exact samen wat introvert zijn werkelijk is: het stille water staat voor het gedrag van de introvert en de diepe gronden voor hun rijke binnenwereld.

Introvert zijn – gebrek of niet?

Dat ik introvert ben heb ik altijd geweten. Het was echter jarenlang iets, dat ik naar buiten toe liever niet wilde laten merken. Hoe kwam dat zo?

Ik vond mezelf maar een rare, omdat ik niet net als anderen kon genieten van drukke feestjes of meedoen in een mensenmassa. Was ik een kluns, omdat ik niet als ieder ander meteen mijn mening kon verwoorden als ik daar niet vooraf over had nagedacht? Ik zag mijn introvert zijn eigenlijk als een gebrek.

Ik deed mijn stinkende best om ook normaal te zijn en ging daarmee vaak in tegen mijn introverte natuur. Dat het regelmatig spaak liep laat zich raden: je anders voordoen dan je werkelijk bent geeft stress.

Pas nadat ik me echt had verdiept in wat introvert zijn is – en vooral ook hoe belangrijk introvert gedrag is voor de balans in onze extraverte samenleving – kon ik gaan doen wat echt bij me past.

In mijn eigen belang nee zeggen tegen uitjes die echt niet bij me passen. Mijn werk zo inrichten dat ik kan nadenken voordat ik reageer. Nog meer schrijven (deed ik al veel en graag) in plaats van praten. Lekker op de achtergrond blijven en toeschouwen.

Het scheelt veel stress, dat kan ik je uit ervaring vertellen. Ik ben veel meer rust, ruimte en vrijheid in mijn hoofd gaan ervaren.

Introvert zijn is geen gebrek. Het is een aangeboren talent. Een onveranderbare karaktereigenschap waartegen je maar beter niet kunt vechten als een Don Quichot tegen de windmolens. Introvert of  extravert zijn is niet zwart-wit, mensen zitten ergens op een glijdende schaal. De ene zit meer aan de ene kant en de andere meer aan de andere kant.

Achtergrond

Introverten zijn in de minderheid en onze samenwerkingsgerichte samenleving hecht veel waarde aan extravert gedrag.

Het valt dan ook vaak niet mee voor introverte mensen om in onze maatschappij de stress die deze discrepantie geeft te vermijden. Veel introverten gaan zich extravert gedragen, omdat ze denken dat dat zo hoort of omdat ze erbij willen horen. Daarmee keuren ze zichzelf af en dat gaat uiteindelijk altijd knellen.

Welke misverstanden zijn er zoal?

Introverte mensen:

 • zijn verlegen

Verlegen zijn gaat om bang zijn voor een oordeel en staat los van introvert zijn. We zijn dus niet verlegen. We krijgen laden op als we alleen zijn, daarom trekken we ons graag terug.

 • kunnen niet feesten

We hebben een hekel aan mensenmassa’s en groepsactiviteiten, dat zuigt ons leeg. Lol maken doen we het liefst in klein verband. En dan kan het dak eraf!

 • houden niet van praten

We vinden het heerlijk om te praten. Dat merk je vooral als we ergens enthousiast over zijn. Als het ergens over gaat. Waar we niet goed in zijn is borrelpraat, zoals je vaak ziet op recepties of verjaardagen.

 • zijn sociaal onhandig

We kunnen ons uitstekend inleven in anderen en zijn oprecht belangstellend. Dat is niet altijd aan de buitenkant te zien, bijvoorbeeld als we in gedachten zijn. Als we ons op ons gemak voelen, kunnen we bijzonder hartelijk, gezellig en onderhoudend zijn.

 • houden niet van mensen

We houden veel van mensen. Het kost ons tijd om iemand te leren kennen en vertrouwen, omdat we zoveel waarde hechten aan diepgang in onze contacten.

 • zijn verwaand

We mengen ons niet snel in discussies en in groepen voelen we ons niet op ons gemak. We voelen ons niet verheven boven anderen.

 • hebben een hekel aan samenwerken

We houden absoluut van samenwerken en ergens met elkaar een succes van maken. Wat we nodig hebben is tijd om ongestoord na te denken en informatie te verzamelen.

 • hebben geen mening

Een mening hebben we absoluut. En die is doorgaans goed doordacht en onderbouwd. Die mening geven we graag, maar we schreeuwen het niet van de daken.

 • houden niet van aandacht

We hebben er een hekel aan om in het middelpunt van een groep te staan. Maar één op één vinden we aandacht heel prettig. En als het om welke reden dan ook nodig is om aandacht op onszelf te vestigen, dan doen we dat.

 • zijn zwaarrmoedig

We houden van nadenken over de essentie van dingen en reflecteren. We genieten van diepgang in gesprekken. Dat geeft ons juist energie.

 • zijn saai

We zijn diepe creatieve denkers die je aangenaam kunnen verrassen met hun ideeën. We zijn stiller, omdat we liever niet praten als we niets te zeggen hebben.

 • kunnen extravert worden

Ons brein werkt anders. Ons gedrag aanpassen kan, maar de kans is groot dat we onszelf geweld aandoen als we dat langdurig doen.

Hulp nodig?

Geeft je introverte karakter je stress? Dan is het hoog tijd daar iets aan te doen. Ik help je graag. In een weekje e-mailcoaching kun je onderzoeken wat jij anders kunt gaan doen en gelijktijdig gewoon kunt zijn zoals je bent. Zodat ook jij meer rust, ruimte en vrijheid in je hoofd kunt gaan ervaren – door gewoon te zijn wie je werkelijk bent.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search