In schrijfsels

Ooit was ik kampioen me druk maken. Over alles wat er nog moest gebeuren, voordat….. Het heeft me weinig meer opgeleverd dan stress. Het moment van wat ik ook maar op de puntjes invulde, zoals rust in mijn hoofd, eindelijk kunnen genieten van mijn leven, dat moment kwam er nooit. Want altijd was er weer iets waarvan ik dacht dat dat eerst nog gerealiseerd moest worden, voordat mijn toekomst veiliggesteld was. En terwijl ik zo mijn stinkende perfectionistische best deed om met mijn toekomst bezig te zijn, bleef mijn onrust gewoon doorknagen en ging het heden voorbij zonder dat ik daar veel van kon genieten.

Natuurlijk waren er mooie momenten. Maar té vaak waren er op die momenten ook de stemmetjes in mijn hoofd die vonden dat ik eigenlijk dit of dat (vooral iets nuttigs voor mijn toekomst) zou moeten doen.

Begrijpen wat ik precies deed en waarom, maakte het voor mij mogelijk om het anders te gaan doen. Ik geniet tegenwoordig veel meer van de dingen die ertoe doen in mijn leven en ervaar veel meer voldoening.

Ik vertel in dit schrijfsel wat meer over hoe mijn leven zo positief kon veranderen.

Stress

Je ergens druk over maken levert veel stress op. De kans is groot dat waar je je druk over maakt, zich afspeelt in het verleden (spijt om wat er is gebeurd), of in de toekomst (angst voor wat er zou kunnen gebeuren). Niet in het heden dus. Dit soort gedachten over verleden en toekomst, het zijn alleen maar gedachten, maar zij roepen gepieker en emoties bij je op en geven je een rotgevoel.

Verleden

Wat is gebeurd valt niet meer te veranderen. Dus waarom zou je je er nu nog druk over maken?

Toekomst

Het meeste van wat er zou kunnen gebeuren, gebeurt uiteindelijk niet. Dus waarom zou je je er nu al druk over maken?

In mijn geval – ik probeerde mijn toekomst veilig te stellen – was ik onbewust bang dat mijn leven in het honderd zou lopen als ik niet altijd mijn stinkende best deed. Hoe reëel was dat? Totaal niet. Mijn leven liep juist door zo mijn stinkende best te doen in het honderd. Ik werd er ziek van. Je toekomst ken je niet en die kun je ook niet volledig uitstippelen. 80% van wat je bedenkt gaat nooit gebeuren. Mijn onbewuste angst maakte me blind voor die wetenschap. Ik vond gewoon dat ik daadkrachtig bezig was om de boel te regelen.

Consequentie

Ben je gejaagd of met je gedachten in het verleden of in de toekomst, dan kun je geen werkelijke aandacht aan je taken of de mensen om je heen besteden. Niets zal je dan echt voldoening geven. Je raakt uitgeput als je jezelf blijft opjagen.

Heden

Gezonder is het om je te richten op wat er nú is en wat je nú kunt doen.

Als je je aandacht richt op het heden, op wat er nú is, kun je niet boos zijn over wat in het verleden is gebeurd, of je zorgen maken over wat de toekomst brengt.

Wat je aandacht geeft, groeit

Momenten van aandacht voor jezelf zijn essentieel voor je welbevinden en je persoonlijke ontwikkeling.

Om oprechte en onverdeelde aandacht aan jezelf te kunnen geven, is het nodig dat je je overgeeft aan wat je in het contact met jezelf ontmoet. De rest telt even niet mee, al je aandacht is bij de ontmoeting met jezelf.

Er is dan ruimte om juist dat waar je je aandacht aan geeft te laten groeien.

Waar je je aandacht vanaf haalt, verliest de kracht om je gevangen te houden.

Hulp nodig?

Wat maakt dat jij steeds vervalt in gedachten over het verleden of de toekomst? Wat houdt jou weg van het heden? Hoe kun jij terug komen bij jezelf en bewust keuzes maken, waardoor je met rust in je hoofd vrij en tevreden in je leven kunt staan? Ik help je er graag bij. Een e-mailcoachingstraject van vijf dagen is doorgaans voldoende om jou het nodige inzicht te geven en een concreet plan te maken om het voortaan anders aan te pakken.

Don’t worry, be happy!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search