In schrijfsels

Mensen, of jezelf, een label op het hoofd plakken, dat doen we allemaal wel eens. Ik maak mezelf ook schuldig aan labellen, door te roepen dat wie hoogsensitief en introvert is, mijn potentiële klant is.

Eigenlijk heb ik er een hekel aan, die labels. Ze kunnen je beperken. Soms beperken anderen je, door ten onrechte uit te gaan van het stereotype gedrag dat bij je label hoort. Soms doe je dat zelf door dingen te denken als ‘ik ben …, dus …’.

Of toch wel…?

Aan de andere kant maakt labellen ook dingen duidelijk. Mensen met een bepaald label lopen vaak tegen dezelfde soort eigenaardigheden aan in hun leven. Herkenning vinden in een label levert vaak een ‘aha!’ op. ‘Dus dáárom doe ik altijd zus of zo.’ Alleen al begrijpen waarom je iets doet kan verlichting geven. En als je het begrijpt, kun je gaan bedenken hoe het anders kan, hoe je effectiever kunt zijn.

Ik gebruik de labels introvert en hoogsensitief om duidelijk te maken waar ik me mee bezighoud. Zodat mensen snel herkennen: ‘zij begrijpt waar ik tegenaan loop, hier moet ik zijn’. Niet als diagnose en niet om je als zielig type in een hokje te zetten waar je niet kunt groeien. Je bent namelijk veel meer dan je label, je bent een mens met kwaliteiten. Zoals iedereen. En je hebt een gebruiksaanwijzing, maar die heeft ook iedereen.

Ik gebruik de labels alleen, zodat je beter in staat bent je te richten op je mogelijkheden. Ga niet lopen schermen met je labels, daar koop je niets voor. Laat je ook niet labellen door anderen. Overstijg je labels.

Overstijg je labels

Zijn er specifieke dingen waar je vanwege je introverte hoogsensitieve karakter tegenaan loopt en die je anders zou willen? Ik geef je graag denkruimte in een e-mailcoachingstraject, zodat je je labels kunt gaan overstijgen.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search