In schrijfsels

Veel mensen vinden werkstress iets voor kneusjes. Om te voorkomen als kneusje te worden gezien, verstoppen zij hun klachten voor de buitenwereld en nemen zij hun werkstress niet serieus. Die combinatie zorgt voor chronische stress.

Dat is iets anders dan het af en toe druk hebben vanwege een deadline, of de enorme druk die je voelt als je een topprestatie moet leveren. Dat soort werkstress is op zich helemaal niet erg; het geeft je juist die boost die ervoor zorgt dat je op het moment-suprême optimaal kunt presteren en je deadlines haalt. Het gaat pas mis, als je keer op keer onvoldoende tijd inruimt om van de stress te herstellen.

Net als vele anderen wilde ik ook niet dat mijn collega’s mij als kneusje zou zien en ik ging maar door. Ik nam veel te weinig hersteltijd en werd beloond met een fikse burn-out en hartproblemen.

Achteraf gezien, was de reden waarom ik mijn gevoel wegdrukte en mezelf voor de buitenwereld verborgen hield, omdat ik mijzelf afkeurde. Ik vond mezelf maar een rare. Dat het met name mijn typische hoogsensitieve eigenschappen waren die ik afkeurde, realiseerde ik me totaal niet. In hoogsensitiviteit had ik me nog nooit verdiept. Ontdekken dat ik hoogsensitief ben, bleek een aha-moment. Zo’n rare eenling was ik dus niet, want 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. En die ‘rare’ eigenschappen, die bleken juist heel waardevol, als ik ze goed inzette en beter voor mezelf zorgde.

Wie hoogsensitief is heeft, doet er goed aan zich te realiseren dat meer hersteltijd nodig is dan gemiddeld, vanwege de diepgaande verwerking van prikkels in het hoogsensitieve brein.

Begrijp je stress

Wat ik met bovenstaande wil zeggen, is hoe belangrijk het is om jezelf te begrijpen. Dat brengt je ècht verder.

Ieder mens heeft zo zijn eigen gedragspatronen ontwikkeld, met een goede reden. Bij mij zijn die terug te voeren op omgaan met hoogsensitiviteit, bij jou zit er misschien iets totaal anders achter.

Hoe dan ook, wil ik je met klem aanbevelen jouw patronen eens te onderzoeken.

De meeste mensen brengen een groot deel van hun leven werkend door, hoe fijn zou het zijn om dat zonder chronische werkstress te kunnen doen?

Vrijwel alle klachten zijn stressgerelateerd

95% van alle klachten zijn stressgerelateerd. Over het algemeen is het juist zo, dat mensen werkstress ondervinden, doordat ze keihard werken. Loyale doorzetters, die niet van ophouden weten. En die daarmee zichzelf het leven moeilijk maken. Met het ouder worden, neemt de innerlijke veerkracht af en neemt de vatbaarheid voor stress toe. Ook onze maatschappij wordt steeds veeleisender. Het probleem wordt dus alleen maar groter, het gaat nooit vanzelf over.

Loyale doorzetters

Hoe denken, voelen en doen loyale doorzetters?

  • Zij voelen zich schuldig als ze nee zeggen, terwijl het eigenlijk teveel is.
  • Zij vinden het egoïstisch om tijd voor zichzelf te nemen.
  • Ze denken hun stress met een paar nachtjes goed slapen wel even op te lossen.
  • Ze leggen hun lat hoog en zijn perfectionistisch.
  • Zij voelen zich onschuldig in hun gedrag, ze doen immers waaraan ze gewend zijn.

Pijn of verlangen

Pas als je je klachten serieus neemt, ontstaat er ruimte om je eigen gedrag en je eigen overtuigingen eens goed onder de loep te nemen. Vaak is dat pas, als de stress chronisch is geworden en je niet anders meer kunt dan toegeven dat je een probleem hebt. De stress is zo groot is dat je er ziek van bent. De pijn is dan groot genoeg.

Mensen zijn alleen bereid tot veranderen, als de pijn groot genoeg is, of als het verlangen, bijvoorbeeld naar rust, ruimte en vrijheid, groot genoeg is.

Hulp nodig?

Hoe groot is jouw verlangen of jouw pijn? Hoe graag wil jij rust in je hoofd? Wil je af van je werkstress? Ben je bereid om te ontdekken waar het vandaan komt dat jij doet zoals je doet? Wil je de stap zetten om je gedrag aan te passen en maatregelen nemen om te herstellen van je stress? Ik gun het je van harte.

Een e-mailcoachingstraject van een week kan je snel op weg helpen. Je schrijft in alle rust, in je eigen vertrouwde omgeving, naar je eigen oplossingen toe en mijn vragen helpen je erbij. Je hebt er de rest van je leven plezier van.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

flow