In schrijfsels

Heb jij de valkuilen waar je steeds weer in trapt goed in beeld? Mooi! Want met de methodiek van de kernkwadranten kun je dan meteen zien wat je kunt doen om te voorkomen dat je in je valkuilen blijft stappen.

Kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie liggen in het verlengde van elkaar en daar eens nader naar kijken kan bijzonder leerzaam zijn. Wat we een ander verwijten, blijkt dan juist dat te zijn wat we zelf zo missen. Dat klinkt ogenschijnlijk tegenstrijdig, toch is het waar. Alleen realiseren we het ons vaak niet.

Neem eens een in het oog springende kwaliteit van jezelf, iets waar je van nature heel goed in bent. Voor jou is dat specifieke gedrag misschien vanzelfsprekend, maar een ander roemt je erom.

Bijvoorbeeld: verantwoordelijkheid nemen. Groot kans dat je dan allergisch bent voor mensen die zich als slachtoffer gedragen. Maar van deze mensen kun je juist wat leren. Je hoeft niet door te slaan en je net als zij als slachtoffer te gaan gedragen. Kijk eens naar een tandje minder, dan kom je uit bij hulp vragen (dat is wat deze mensen goed kunnen: leunen op anderen). Waarschijnlijk is het voor jou een mooie uitdaging om dat eens wat meer te gaan doen. Zodat je niet doorslaat in jouw kwaliteit ‘verantwoordelijkheid nemen’ en over je grenzen gaat (dat is jouw valkuil).

Je ziet dat je kwaliteit, je valkuil, je uitdaging en en allergie in het verlengde van elkaar liggen. Op die manier kun je op basis van jouw grootste kwaliteiten in kaart brengen waar voor jou de belangrijkste uitdagingen liggen.

Is het voor jou duidelijk wat jouw valkuilen zijn? Dan kun je andersom redeneren en beginnen bij je valkuil. Zo kun je ook starten bij je allergie, iets waar je je steeds weer gruwelijk aan ergert.

Ik geef een voorbeeld waarbij je redeneert vanuit een valkuil: je raakt snel opgefokt. Je kwaliteit is dat je heel stipt bent en je bent allergisch voor gemakzuchtige mensen die de boel laten versloffen. Maar die gemakzuchtige mensen, die zijn lekker relaxed. Iets waar jij iets van kunt leren. Want wat doen die mensen waardoor zij zo relaxed blijven?

Kernkwadranten

Deze methodiek heet ‘kernkwadranten’ en is geïntroduceerd door Daniël Offman. Het mooie ervan is, dat iedereen er zo mee aan de slag kan. Het is niet moeilijk om je eigen kwaliteiten te benoemen, desnoods vraag je het aan mensen die jou goed kennen. Het tegenovergestelde van je kwaliteit is je allergie. Ook die ken je wel van jezelf. Als je doorslaat in je kwaliteit heb je je valkuil. Daar ben je waarschijnlijk al zo vaak in getrapt dat je wel weet wat er steeds weer knelt. Het tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging en dat is waar er iets te leren valt voor je, daar zit de kans om te zorgen dat je leert voorkomen om steeds weer in dezelfde valkuil te trappen. De methodiek van de kernkwadranten helpt je om je ervan bewust te worden.

Jouw uitdaging is de kwaliteit van de ander. Of misschien ook wel van jou, als je een goede balans weet te vinden tussen je kwaliteiten en je uitdagingen.

Waarom heb je zo’n hekel aan sommige mensen?

Je kunt nu ook zien hoe het komt dat het botst tussen jou en iemand met tegenovergesteld gedrag. Jullie versterken elkaars gedrag, zodat jullie beiden teveel van je kwaliteit geven en doorslaan in je valkuil.
De ander kan ook van jou iets leren: jouw kwaliteit is immers de uitdaging van de ander. En andersom: jouw uitdaging is de kwaliteit van de ander. Een goede reden dus om mensen voor wie je allergisch bent op te zoeken en de kunst van elkaars kwaliteit af te kijken!

Hulp nodig?

Als jij vaak in je valkuilen trapt en het je maar niet lukt om ze te omzeilen, kun je bijvoorbeeld tijdens e-mailcoaching onderzoeken hoe het komt dat jij altijd maar weer zus of zo doet, en wat er nodig is om het nu eens echt anders te gaan doen.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

emoties overnemen