Page content

article content

Hoe laat je goede voornemens slagen?

Wat is het toch lastig om je goede voornemens ook daadwerkelijk uit te (blijven) voeren. Je wilt het zó graag en toch wil het maar niet lukken. Hoe komt dat toch? Omdat je start op 1 januari? Nee hoor. Het maakt niets uit op welke dag je start met je voornemen. Maar waarin zit het hem dan wel?

Stel je eens een ezel voor die je een wortel voorhoudt, of diezelfde ezel, als je hem slaat met een stok. Voor beide komt de ezel in beweging. Veranderen betekent dat je moet bewegen. Vaak zie je dat veranderen pas lukt als de pijn groot genoeg is (de stok) of het belang aantrekkelijk genoeg is (de wortel). Niet dat mensen ezels zijn, maar het principe werkt hetzelfde.

Wees daar dus op voorbereid en maak je voornemens zo, dat zij een pijn wegnemen, of dat je er een groot belang bij hebt. En dan de allerbelangrijkste: neem je iets voor vanuit een positieve insteek. De reden waarom veel goede voornemens sneuvelen, is omdat zij eigenlijk een negatieve insteek hebben. Negatief is bijvoorbeeld: ik stop met roken. Je zegt dan eigenlijk: ik mag NIET meer roken. Het woordje NIET werkt in feite als een rode lap op een stier. Maak je voornemen positief, bijvoorbeeld door te benoemen wat het je GEEFT als je niet meer rookt. Een goed uithoudingsvermogen, goed reukvermogen, een blije partner, een huis dat lekker ruikt, etc.

Stappenplan

1. Visualiseer je positief geformuleerde voornemen. Focus je daarop.
2. Wat heb je nodig om je voornemen te laten slagen? Regel dat vooraf.
3. Ruim uit de weg wat je belemmert om je voornemen te laten slagen.
4. Zorg voor een flinke dosis wilskracht.
5. Knip je voornemen zo mogelijk op in kleine haalbare stappen.
6. Vier ieder succesje.
7. Pak steeds de draad weer op, mocht je even uit de bocht vliegen.

Hulp nodig?

Wil je ontdekken hoe je je knelpunten kunt ombuigen naar een haalbaar voornemen? Ik help je daar graag bij. Een e-mailcoachingstraject van een week is doorgaans voldoende om in kaart te brengen waar je knelpunten liggen en te bedenken hoe je die kunt oplossen. Zodat je voornemens ook echt kunnen slagen.

Comment Section

0 reacties op “Hoe laat je goede voornemens slagen?

Plaats een reactie


*