In schrijfsels

Mensen, of jezelf, een label om de nek hangen, dat doen we allemaal wel eens. Ik maak mezelf er ook schuldig aan: ik heb mezelf bijvoorbeeld gelabeld als hoogsensitief en introvert.

Eigenlijk heb ik er een hekel aan, die labels. Ze kunnen je beperken. Soms beperken anderen je, door ten onrechte uit te gaan van het stereotype gedrag dat bij je label hoort. Soms doe je dat zelf door dingen te denken als ‘ik ben …, dus …’.

Of toch wel een label…?

Aan de andere kant maakt een label ook dingen duidelijk. Mensen met een bepaald label lopen vaak tegen dezelfde soort eigenaardigheden aan in hun leven. Herkenning vinden in een label levert vaak een ‘aha!’ op. ‘Dus dáárom doe ik altijd zus of zo.’ Alleen al begrijpen waarom je iets doet kan verlichting geven. En als je het begrijpt, kun je gaan bedenken hoe het anders kan, hoe je effectiever kunt zijn.

Ontdekken wat hoogsensitiviteit inhoudt en dat ik dat ben was voor mij een gamechanger. Ik concludeerde dat ik niet zo anders was als ik tot dan toe had gedacht; er zijn immers heel veel hoogsensitieve mensen, zelfs 1 op de 5. Leren hoe ik mijn hoogsensitiviteit voor mij kan laten werken gaf mij mijn vrijheid terug.

Zie een label niet als diagnose en niet om jezelf als zielig type in een hokje te (laten) zetten waar je niet kunt groeien. Je bent namelijk veel meer dan je label, je bent een mens met kwaliteiten. Zoals iedereen. En je hebt een gebruiksaanwijzing, maar die heeft ook iedereen.

Gebruik je labels alleen, zodat je beter in staat bent je te richten op je mogelijkheden. Ga niet lopen schermen met je labels, daar koop je niets voor.

Overstijg je labels.

Ondersteuning

Zijn er specifieke dingen waar je vanwege je label tegenaan loopt en die je anders zou willen? E-mailcoaching.nl geeft je denkruimte, zodat je je labels kunt gaan overstijgen.

Recent Posts
Showing 3 comments
 • Aatje
  Beantwoorden

  dag Annelies,
  Ja, labels opgelegd door ouders, leraren en jezelf zijn erg lastig en kunnen bijzonder beperkend zijn. Zelf heb ik met heel wat labels moeten leren omgaan die mijn levenspret behoorlijk beperkte. Ik zag zelfs mijn eigen mogelijkheden en kwaliteiten er niet door(heen), waardoor ik als een vis op het droge kwam te liggen.
  Daarbovenop kwamen nog wat onprettige stigmatiserende etiketjes van artsen. Hoe daar nu weer mee om te gaan??? ik heb het gezien, geaccepteerd en ze als groeimogelijkheid aangenomen. Op zich ook wel een pittige uitdaging, omdat ik gevoeliger ben dan gemiddeld. Dat zorgt ervoor dat ik meer opensta voor invloeden van buitenaf. Toch lukt het! 🙂

 • Aatje
  Beantwoorden

  dank je wel Annelies 😀

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search