In schrijfsels

Hoe vaak en waarbij ervaar jij het gevoel van in de flow zijn? Dat wat je doet vanzelf gaat, zonder inspanning? Dat je eigenlijk samenvalt met wat je doet? Dat je zo volledig in beslag genomen wordt door waar je mee bezig bent, dat je de tijd en alles en iedereen om je heen vergeet?

Ik koester de momenten van flow in mijn leven. Juist omdat ik weet hoe onbevredigend het voelt om me mee laten slepen door de hectiek van de dag, of het eindeloos druk te hebben met voorzien in wat anderen nodig hebben. Als je hoogsensitief bent, zie je soms gemakkelijker wat een ander nodig heeft, dan wat je zelf nodig hebt en het gaat bijna vanzelf om dat dan maar te gaan doen. Het vergt bewust bij jezelf te rade gaan, ervoor kiezen jezelf niet tekort te doen.

Ik ervaar bijvoorbeeld flow als ik schrijf. Of als ik iets aan het uitvlooien ben. Of als ik een interessant gesprek met iemand voer. Of als ik net ben begonnen aan een nieuw haakproject en benieuwd ben naar hoe het eruit gaat zien. Ik kan veel momenten van flow in mijn leven noemen en ik zoek ze ook bewust op.

Wat is flow?

Het is een mentale toestand, waarbij je je energie en aandacht spontaan, volledig en moeiteloos richt op wat je doet. Je laat je niet afleiden en bereikt als vanzelf je doel. Het is positief en intensief. Het gaat daarbij om DIT moment, wat je nú doet, niet om het verleden of de toekomst.

Ben je in de flow, dan zijn je uitdagingen en vaardigheden optimaal op elkaar afgestemd.

Het laat zich mooi samenvatten in de volgende woorden: groeien, bloeien en gloeien.

Geluksgevoel

De staat van flow, die zou je eeuwig vast willen houden, om wat het je geeft. Waarom?

Het gaat namelijk absoluut niet samen met stress. Als je zo volledig in beslag wordt genomen door wat je doet, is er geen ruimte voor negatieve dingen, zoals stress, pijn, ellende etc. De extase veroorzaakt een geluksgevoel.

Flow oefenen

Regelmatig iets ondernemen waardoor je flow ervaart is voor iedereen een aanrader. Het is voor iedereen weggelegd, ook al moet je er soms even naar zoeken wat jou in de flow brengt.

Kies voor iets wat je echt wilt doen, een activiteit waarvan je geniet. Het gaat daarbij niet primair om het resultaat, maar om de activiteit zelf. Hou er rekening mee dat wat je doet je uitdaagt. Daarnaast is het belangrijk dat het niet zoveel van je vraagt dat het je spanning geeft (kies voor realistische doelen).

Activiteiten waarbij veel mensen flow ervaren zijn bijvoorbeeld creatief of scheppend bezig zijn, sporten, muziek maken of dansen.

Op het werk

Ook in je werk kun je flow ervaren. Hoe meer je werkt vanuit dat gevoel, hoe efficiënter je werk verloopt en hoe meer energie je werk je geeft.

Achtergronden

Mihaly Csikszentmihalyi heeft veel onderzoek naar flow verricht. Wil je er meer over zien/horen/lezen, dan raad ik je aan eens op hem te googlen.

Meer flow in je leven nodig?

Bij E-mailcoaching.nl kun je onderzoeken waarvan jouw hart sneller gaat kloppen. Wat jij kunt toevoegen in je leven (of juist beter kunt laten) om vaker in de flow te zijn. Of hoe het komt dat het je maar niet lukt om flow te ervaren en wat je daaraan kunt doen. Go with the flow. Het is voor iedereen weggelegd.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

kneusje