In schrijfsels

Na het spitsuur van je leven gaat je leven er – soms vrij plotseling – heel anders uitzien. Een nieuwe levensfase breekt aan. De een krijgt last van het lege nest-syndroom, de ander ontdekt dat hij ineens bij de ‘oudere garde’ hoort met alle consequenties van dien. Hoe ga je daarmee om?

Een goed moment voor een mentale check-up. Time-out nemen voor time-in. De blik naar binnen richten.

Je hoeft je niet meer te bewijzen en hebt de nodige levenswijsheid opgedaan waarmee je anderen van grote dienst kunt zijn. Hoe ga je die levenswijsheid benutten? Hoe ga je invulling geven aan deze nieuwe levensfase?

Wat is belangrijk voor je?

Wat past bij je in deze nieuwe levensfase, wat maakt je leven ècht de moeite waard, waar loop je ècht warm voor? Hoe kun je fit, gezond en actief blijven? Hoe kun je gaan doen wat je het liefst zou willen? Wat staat je daarbij in de weg? Welke overtuigingen heb je, en vooral, in hoeverre dienen die je nog? Hoe kun je de dingen zo gaan bekijken, dat je de stap naar wat je het liefste wilt kunt maken? Volledig jezelf kunt zijn? Een waardevolle levensfase in gaat? Rust, ruimte en vrijheid in je hoofd ervaart?

Met dit soort vragen kun je zelf aan de slag. Kies een rustige en liefst inspirerende plek en zorg dat je ongestoord kunt fantaseren. Wat daarbij goed helpt, is schrijven. Schrijf alles op wat er in je hoofd opkomt. Je geeft daarmee een concrete uiting aan je wellicht wat vage gedachten. Wat geschreven is, is ineens niet meer zo ongrijpbaar. Het staat er, zwart op wit, voor je neus. De kans is dan groter, dat je er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat – en bereikt wat je zo graag wilt.

Pas op voor het tetterende ego

Ik wil je graag deze tip meegeven: laat je niet uit het veld slaan door je ego dat er meteen tussendoor tettert: ‘maar dat kun je niet’, ‘maar dat is toch niks voor jou’, ‘wat zullen ‘ze’ wel niet van je denken’ en meer van dat soort negatieve reacties. Deze reacties zijn bedoeld om jou te beschermen, omdat je ego meent dat het veiliger is om niets te veranderen. Blijf zitten waar je zit en verroer je niet, zeg maar. Maar door te luisteren naar je ego, roest je juist vast en word je ontevreden, voel je je beperkt. Zeg tegen je ego dat het maar even op het dak moet gaan zitten en blijf gewoon doorfantaseren en schrijven. En voel intussen eens wat alleen dat fantaseren en schrijven al met je doet. Heerlijk toch?

Er zijn manieren om ondanks een tetterend ego toch die zo gewenste veranderingen voor elkaar te krijgen. Daarover heb ik al vaak geschreven en op deze pagina vind je veel informatie daarover samengevat.

Ondersteuning

Lukt het je niet om in je eentje te bedenken hoe je een nieuwe fase in je leven zo kunt in te richten, dat je rust, ruimte en vrijheid in je hoofd kunt ervaren? Ik help je graag verder met speciaal op jouw situatie afgestemde vragen in een traject van 5 dagen e-mailcoaching.

Of misschien spreekt het schrijven van je eigen levensverhaal je meer aan? Met het cursusboek ‘Schrijf je vrij in 10 weken’ schrijf je gestructureerd je levensverhaal op, vervolgens ga je op zoek naar de rode draad en tenslotte geef je invulling aan je eigen toekomst.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search