In schrijfsels

Schaamte betekent in de kern: angst om afgewezen te worden. Je beoordeelt jezelf door de ogen van een ander en meent te weten hoe de ander denkt en oordeelt. Veiligheidshalve brandt je jezelf tot de grond toe af, zodat een ander dat niet meer zal doen.

Erbij horen

Ieder mens heeft de behoefte erbij te horen, dat is aangeboren en was in de oertijd ook noodzakelijk om te kunnen overleven. Hoorde je niet bij de groep en moest je het alleen zien te rooien, dan kon je het wel schudden.
Ook als klein kind was je afhankelijk van je verzorgers. Je leerde je aan te passen, zodat zij je lief en aardig vonden en je verzorgden. Want zonder dat, ja ook dan kon je het wel schudden.

De noodzaak om erbij te willen horen is iets, dat diep in ons brein verankerd zit. Er niet bijhoren is zo pijnlijk, dat we in onze jeugd patronen en (irreële) overtuigingen ontwikkelen om die pijn niet te hoeven ervaren: dat zijn onze overlevingsstrategieën. Die strategieëen kunnen ons ons leven lang dwars blijven zitten, want we blijven ze gebruiken, ook als ze ons allang niet meer dienen.

Overlevingsstrategie

Als je je schaamt, is je strategie bijvoorbeeld:
– Ik moet het anderen naar hun zin maken (om erbij te mogen horen).
– Ik moet alles en iedereen overschreeuwen (anders negeren ze me en hoor ik er niet bij).
– Ik moet mijn mond houden (want ik ben niet goed genoeg).
Hoe dan ook, schaamtegevoelens en de bijbehorende gedachten en strategieën zijn bijzonder onprettig. Ze helpen je bovendien niet.

Hulp nodig?

Het goede nieuws is, dat het niet nodig is met dergelijke gevoelens te blijven rondlopen. In een traject e-mailcoaching kun je onderzoeken welke overtuigingen jou dwars zitten en wat je kunt doen om te gaan ervaren dat ook jij een waardevol mens bent, gewoon, zoals je bent. Schrijven over waar je je voor schaamt is gemakkelijker dan erover praten. Je schaamte verliest zijn kracht als je deze uit in plaats van voor je houdt.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search