In schrijfsels

Passie & geluk. Woorden waar ik regelmatig jeuk van krijg. Met name als passie weer eens wordt gebracht als de heilige graal naar blijvend geluk. Het belang van het najagen van je passie vind ik zwaar overschat.

Ik geloof niet dat door het vinden van je passie alles goed komt. Ergens gepassioneerd over zijn zorgt er echt niet voor dat je over-all een gelukkig mens wordt. Hooguit raak je er even van in een high, om daarna gedesillusioneerd tot de conclusie te komen dat er niet daadwerkelijk iets is veranderd en dat je nog steeds regelmatig ongelukkig bent.

Ook in langdurig of maakbaar geluk geloof ik niet. Wie dat nastreeft, zal altijd weer teleurgesteld worden. Ieder leven kent momenten waarop geluk en harmonie ver te zoeken is. Hoe moeilijk die momenten ook zijn, ze geven je leven sjeu. En ze zorgen ervoor dat je gelukkige momenten op waarde schat.

Wel kun je er zelf aan bijdragen dat je váker gelukkig bent. Geluksgevoel is dan wellicht niet maakbaar, je kunt er wel behoorlijk wat invloed op uitoefenen.

Mijn ervaring is dat er veel meer voor nodig is dan een beetje passie.

Vaker gelukkig zijn

Ik ben voorstander van een levenskompas dat je kunt raadplegen en inzetten. Daarmee houd je een positieve energie in je leven. Dat helpt je vervolgens om je veel vaker gelukkig te voelen. Passie is slechts een klein onderdeel van je levenskompas.

Levenskompas

Als je weet wat belangrijk voor je is en waarom, heb je een prachtig levenskompas in handen. Dan weet je de weg. Een levenskompas geeft richting aan alles wat je doet.

Je levenskompas wordt bepaald door je persoonlijke waarden, je talenten, je passie en je missie. Wil je die ontdekken, dan zul je bij jezelf te rade moeten gaan. Hoe meer je luistert (naar je lijf), hoe meer je hoort (waar je eigenlijk naar verlangt). Je zult verbaasd staan hoe voor de hand liggend het is om keuzes te maken die je een geluksgevoel en een gevoel van harmonie geven.

Door je kompas te volgen geef je prioriteit aan wat belangrijk en goed voor je is. Je brengt focus aan. Daardoor krijg je het leven dat bij je past en dat je veel geluksmomenten geeft.

10 voordelen van een levenskompas

Als je bewust keuzes maakt vanuit je levenskompas:

  1. is het veel gemakkelijker een positieve levenshouding te hebben en te houden
  2. kun je authentiek (jezelf) blijven
  3. heb je altijd een doel voor ogen
  4. ontwikkel je gemakkelijker doordat je je bezig houdt met wat je energie geeft
  5. kun je heel veel dingen laten die niet meer belangrijk zijn
  6. hoef je niet meer door te rennen en houd je tijd over voor wie en wat er toe doet
  7. houd je je voornamelijk bezig met waar je goed in bent
  8. voel je je veel prettiger
  9. verbind je je met mensen die je energie geven
  10. ervaar je veel meer gelukkige momenten

Conclusie

Je kunt zelf bijdragen aan meer geluksmomenten en harmonie in je leven. E-mailcoaching.nl helpt je graag bij het instellen van je levenskompas.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search