In schrijfsels

Ervaar jij dankbaarheid in jouw leven? Om me heen zie ik veel mensen die langdurig onrust ervaren, mentale of fysieke klachten hebben, niet lekker in hun vel zitten. Dit kan iedereen treffen, vooral vanwege onze veeleisende samenleving. Wie hoogsensitief is en daar niet zo goed mee kan omgaan is erg vatbaar voor overprikkeling. Op die momenten is er weinig ruimte voor dankbaarheid.

Ik zou het zo graag anders zien. Wat ik zou willen is dat veel meer mensen rust, ruimte en vrijheid in hun hoofd ervaren. Minder stress.

We klagen wat af met zijn allen, maar een tevreden mens word je er niet van. Klagen helpt je niet verder…

Wat dan wel?

Een situatie veranderen is vaak lastig, een kwestie van lange adem. Maar om lekkerder in je vel te komen zijn er ook manieren waarmee je al heel snel mooie resultaten boekt.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is zo’n vaardigheid die snel resultaat oplevert. Een manier om meer tevredenheid te vinden in je leven, een manier die je meer rust, ruimte en vrijheid in je hoofd oplevert. Tevreden mensen zijn gelukkiger en succesvoller.

Dankbaarheid maakt je lichter en vrijer en je voelt je meer verbonden met de mensen om je heen. Je voelt je prettig als je ergens vanuit je hart dankbaar voor bent. Je leven krijgt steeds meer glans.

Dankbaarheid helpt je om echt te genieten. Als je afstemt op de positieve dingen in je leven, is er minder ruimte voor negatieve dingen. Je gaat denken in mogelijkheden, ziet de zaken vanuit een ander perspectief en wordt creatiever.

Oefenen

Maak er daarom een gewoonte van om te bedenken waar je dankbaar voor bent, waar je tevreden of blij mee bent. Zie je leven als een wonder en laat je verbazen. Een paar minuten per dag hierover nadenken heeft een positieve invloed op je geluksgevoel. En dit geluksmedicijn is helemaal gratis! En gratis is toch waar wij Nederlanders blij van worden?

Wat heb je bereikt in je leven? Wat zijn jouw bijzondere talenten en wat heb je daaraan te danken? Waar ben je trots op? Wat (of wie) geeft je een prettig gevoel? Het maakt niet uit of het kleine of grote dingen zijn. Als je er bij stilstaat zul je ontdekken dat er heel veel is om dankbaar voor te zijn.
Laat het goed tot je doordringen. Hoe voelt het? Hoe ziet het eruit? Wat ervaar je?

Wat past bij je?

Kies een manier die voor jou goed werkt. Bijvoorbeeld: in stilte je dankbaarheid voelen, of een dankbaarheidsdagboekje bijhouden, waarin je kunt teruglezen op momenten dat je bijvoorbeeld niet zo lekker in je vel zit.

Wees ook dankbaar voor dingen die niet perfect zijn of die niet gaan zoals jij zou willen. Perfect bestaat niet; het kan immers altijd beter. Heb je zorgen, dan zullen die waarschijnlijk blijven. Maar zie het als een uitdaging om in iedere negatieve gebeurtenis positieve kanten te zoeken, want alles heeft zowel positieve als negatieve kanten.

Ter inspiratie

Onderstaand gedicht illustreert wat ik daarmee bedoel.

Wees dankbaar omdat je niet alles bezit wat je zou willen hebben.
Want anders zou er niets meer zijn om naar uit te kijken.

Wees dankbaar dat je niet alles weet.
Want dit geeft je de kans om iets te leren.

Wees dankbaar voor de moeilijke momenten.
Want deze momenten geven je de kans om te groeien.

Wees dankbaar voor je beperkingen.
Want ze geven je ruimte om te groeien.

Wees dankbaar voor elke nieuwe uitdaging.
Want iedere uitdaging maakt je sterker.

Wees dankbaar voor je vergissingen.
Want deze geven je een waardevolle les.

Wees dankbaar wanneer je je moe en uitgeput voelt.
Want dit betekent dat je je best hebt gedaan.

Het is makkelijk om dankbaar te zijn voor de goede dingen in je leven.
Maar wie ook dankbaar is voor alle minder goede dingen, leeft echt een leven van voldoening.

Dankbaarheid kan iets negatiefs omzetten in iets positiefs.
Vind een manier om dankbaar te zijn voor je problemen en je problemen kunnen je grootste zegeningen worden.

(auteur onbekend)

Wat staat jou in de weg?

Wat belemmert jou om rust, ruimte en vrijheid in je hoofd te ervaren? Ik help je graag om dat te onderzoeken. Een e-mailcoachingstraject van 5 dagen is over het algemeen genoeg om de sleutel in handen te krijgen om het anders te doen. Zie het als onderhoud aan jezelf. Onderhoud, waarmee je beter in staat bent een tevreden mens te zijn.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search