In schrijfsels

Creatief zijn is gezond. Door tussen alle serieuze zaken door ook met creatieve zaken bezig te zijn, houd je balans.
Iedereen heeft creativiteit in zich, echt waar. Je hoeft het er alleen maar uit te laten komen. Kijk eens naar kinderen en hoe fantasievol en creatief zij zijn. Naarmate je volwassen wordt, verdwijnt die spontaniteit vaak door alle serieuze zaken die je bezig houden. Maar het zit wel in je!

Ik onderdrukte mijn creativiteit

Hoe drukker ik het kreeg (hoe drukker ik me maakte), hoe minder ik de ruimte liet voor mijn creativiteit. Zingen, dwarsfluiten, tekenen, handwerken, dansen, van lieverlee schoof ik steeds meer aan de kant omdat ik zo druk-druk-druk was.

Wat ik niet zozeer in de gaten had, was dat hoe minder ik mijn creativiteit de ruimte gaf, hoe meer ik vast kwam te zitten in dat druk-druk-druk. Het relativerende dat creatief bezig zijn heeft, ontbrak.

Toen ik burn-out raakte heb ik eerst het haken weer opgepakt. Ik zeg wel eens dat ik me door mijn burn-out heen gehaakt heb. Iets maken met je handen, je verliezen in waar je mee bezig bent, de meditatieve herhaalde beweging van de haaknaald. Van lieverlee toen ik meer energie kreeg pakte ik ook weer andere creatieve zaken op. Ik ben nu jaren verder en heb me voorgenomen mijn creativiteit nooit meer weg te stoppen. Het houdt de balans in mijn leven: serieuze zaken en hard werken aan de ene kant, creatieve uitlaatkleppen aan de andere kant.

Nu jouw creativiteit

Wat vind jij leuk? Fotograferen? Tekenen? Schilderen? Zingen? Muziek maken? Koken? Handwerken? Schrijven?

Kijk eens om je heen met andere ogen. Luister met andere oren. Proef met een andere mond. Dan zet je je creativiteitsspier aan het werk en komen de ideeën vanzelf boven drijven. Op deze manier train je je creativiteit.

Onthulling: hoe creatieve geesten werken

Dan wil ik nog een geheim met je delen. Ken je het spreekwoord ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’? Dat is hoe veel kunstenaars werken. En waarom niet? Wat je ziet, hoort of proeft brengt je op ideeën waaraan je jouw persoonlijke twist kunt geven bij je eigen creaties.

In actie!

Zet de tv uit en ga experimenteren. Maak er tijd voor. Je zult ontdekken dat ook jij creatief bent. Wie weet krijg je de smaak te pakken. En dat is goed voor je welbevinden.

Hulp nodig?

Heb jij het druk-druk-druk en zit je daarin gevangen? Maak dan toch even tijd, bijvoorbeeld voor een traject e-mailcoaching. Je ontdekt hoe je in je hectische leven de balans kunt bewaren door middel van je eigen creativiteit.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search