In schrijfsels

Voor veel HSP (hoogsensitieve personen) is het moeilijk om een complimentje te ontvangen. Herkenbaar?

Een compliment ook echt innen, dat vergt veel oefening als het je niet vanzelf afgaat. Ik stond altijd maar wat schutterig te doen, of ik veegde het compliment onder de tafel en deed afbreuk aan wat ik gepresteerd had. Ik voelde me er heel ongemakkelijk bij, want ik sta niet graag in de spotlights.

Hoe komt dat?

Veel HSP vinden zichzelf als jong kind al raar, een buitenbeentje. Met zo’n oordeel over jezelf kun je je niet voorstellen dat anderen je mooie kanten zien en waarderen. Dat maakt het zo ongemakkelijk. Overigens kan het ook gelden voor introverte mensen dat zij zich een vreemde eend in de bijt voelen, omdat zij vanwege hun introverte gedrag liever op de achtergrond blijven.

Je bent niet raar!

Ook al ben je anders dan de meerderheid, je staat niet alleen. 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. 30% van de mensheid bestaat uit introverte mensen, alleen zij laten zich doorgaans niet zo hard horen.

Juist dat anders zijn is zo mooi. Het is uitermate verfrissend voor niet-HSP’s en niet-introverten om ook eens een andere kant te kunnen bekijken.

Eng om jezelf te laten zien?

Ja absoluut. Maar zo de moeite waard als je jezelf wilt leren waarderen. Probeer eens wat uit in een veilige omgeving. En dan van lieverlee steeds een stapje verder.

Zo groeit je zelfvertrouwen en zelfwaardering. En word je van lieverlee een HSP of een introvert die ook stralend een complimentje in ontvangst kan nemen.

Hulp nodig?

Ben jij nog zoekend naar je zelfvertrouwen? In bijvoorbeeld een traject e-mailcoaching zoeken we er samen naar. Reken er maar op dat je iets moois vindt!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search