In schrijfsels

Mensen zijn bedrijfsblind voor zichzelf en oordelen snel over zichzelf. Wat ze vinden en waarnaar ze handelen is zo vanzelfsprekend voor ze, dat ze er niet bij stilstaan. Een belemmerende overtuiging is een diep ingesleten negatief oordeel over jezelf. Op zich is het niet verwonderlijk dat je er niet bij stilstaat, maar dit soort overtuigingen kan je lelijk in de weg staan bij je verdere ontwikkeling, zonder dat je je daar bewust van bent. En dat vind ik zo jammer.

Belemmerende overtuigingen zijn namelijk niet waar, ze zijn slechts wat je jezelf vertelt. Daar handel je naar, zodat je je eigen bewijs levert en de overtuigingen waar lijken. Je kunt iedere overtuiging veranderen. Als je eerst maar ziet wat je eigenlijk doet en waarom.

Veel hoogsensitieve mensen (HSP’s) lopen in hun leven tegen dezelfde dingen aan. Daardoor ontwikkelen zij vaak soortgelijke overtuigingen en gedragspatronen.

Om een handje te helpen, heb ik hier een drietal belangrijke negatieve overtuigingen die ik vaak bij HSP’s zie op een rijtje gezet.

1. Anderen zijn belangrijker dan ik.

Je voelt heel goed aan wat anderen nodig hebben en je bent een echte zorger. Jij lost het allemaal wel op en doet er alles aan om de harmonie onder controle te houden. Je gaat voorbij aan je grenzen, omdat je die eigenlijk niet (zo goed) kent. Net zoals je aan je eigen verlangens en behoeften voorbij gaat.

2. Ik ben niet goed genoeg.

Je vindt het belangrijk wat anderen van je denken en om niet uit de toon te vallen. Jij vindt jezelf een buitenbeentje en wilt niet dat anderen dat ook zo zien, want je wilt er gewoon bij horen. Je werkt keihard, bent kritisch naar jezelf en perfectionistisch. Je doet altijd wat anderen van je verwachten en bent superbraaf.

3. Ik ben eigenlijk maar een slappeling.

Je bent gevoelig voor prikkels en daardoor snel uit je doen. Jij wilt niet als een overgevoelig typje te boek staan, dus je verbijt je. Je bent hard voor jezelf en zet een masker op. Je bent ontevreden omdat je diep van binnen niet bent zoals je graag zou willen.

Wil je af van deze nare overtuigingen?

Herken je deze overtuigingen? Dan heb je alvast een mooi aanknopingspunt om mee aan de slag te gaan. Ik help je graag, zodat jij je hoogsensitiviteit op een positieve manier kunt inzetten en je daar fijn bij voelt.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

HSP